Εικόνες εγκατάλειψης των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο (video)

Κλειστές παραμένουν οι αίθουσες που φιλοξενούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο. Εικόνες μάλιστα που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο καταδεικνύουν τις απαράδεκτες συνθήκες έκθεσης και συντήρησης των γλυπτών. Στην κυριολεξία βρέχει πάνω από τα γλυπτά. Οι υπεύθυνοι σε απάντησή τους στην ΕΡΤ, επικαλούνται την πανδημία.

Με τον ειρωνικό τίτλο «Βρέχει ξανά στον εκθεσιακό χώρο με τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο»; η εφημερίδα THE ART NEWSPAPER, θίγει γι’ άλλη μια φορά τις απαράδεκτες συνθήκες συντήρησης των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο.

Το άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφίες που δείχνουν μεταξύ άλλων έναν κουβά για το νερό που στάζει από την οροφή της αίθουσας με τα ελληνικά γλυπτά, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στο Λονδίνο τον Ιούλιο.

Ο Αλέξι Κέι Κάμπελ, μέλος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, αναφέρει: «Τον χειμώνα βάζουν μηχανήματα για θέρμανση και το καλοκαίρι ανεμιστήρες, θυμίζει τριτοκοσμικό μουσείο, γι΄αυτό και η δικαιολογία ότι δεν μπορούμε να τα φροντίσουμε είναι ειρωνεία».

Προσβλητικές έως επικίνδυνες, χαρακτήρισε τις συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σχολιάζοντας το δημοσίευμα: «Τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν είχαν δημοσιευθεί αντίστοιχες φωτογραφίες, είχαμε τονίσει ότι οι εικόνες αυτές ενισχύουν απόλυτα το δίκαιο, διαρκές και αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών».

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, αναφέρει επίσης: «Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου επιβεβαίωσε ότι «υπήρχε κάποια εισροή νερού σε μια από τις [ελληνικές] αίθουσες» τον Ιούλιο, αλλά είπε ότι δεν μπορούσε να προσδιορίσει τη συγκεκριμένη αίθουσα. Επίσης, δεν μπορούσε να πει πότε ενδέχεται να ανοίξουν ξανά οι εκθέσεις».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, επισημαίνει: «Η εξαιρετική υψηλή ποιότητα των γλυπτών του Παρθενώνα, δεν είναι μόνο ένα θέμα αισθητικής τελειότητας, αλλά είναι κι ένα ζήτημα πώς θα συντηρηθεί αυτή η επιφάνεια των γλυπτών με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους και φαίνεται ότι κατά περιόδους το Βρετανικό Μουσείο, το παραμελεί αυτό».

Το Βρετανικό μουσείο σε γραπτή δήλωση που έκανε στην ΕΡΤ, αναφέρει ότι οι αίθουσες με τα ελληνικά γλυπτά είναι κλειστές λόγω επισκευών: «Οι αίθουσες 13 έως 18 στο ισόγειο του Βρετανικού Μουσείου είναι κλειστές. Το Μουσείο έχει ένα πρόγραμμα εργασιών σε αυτές τις αίθουσες και ο προγραμματισμός καθυστέρησε λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η στέγη που στάζει καθυστέρησε την επαναλειτουργία επτά εκθεσιακών χώρων ελληνικής τέχνης, η οποία αναμενόταν πριν από ένα μήνα.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου, Ευδοξία Λυμπέρη

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις
Η απάντηση του βρετανικού μουσείου στην ΕΡΤ για τις συνθήκες φύλαξης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Λ. Μενδώνη: Προσβλητικές οι συνθήκες φύλαξης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος