Λ. Διβάνη για την κακοποίηση στα Πετράλωνα: Τα παιδιά έδειξαν γενναιότητα και κατήγγειλαν τους γονείς – Οι Αρχές τα άφησαν απροστάτευτα (video)

Array

Για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, με αφορμή την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, μίλησαν στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου και η συγγραφέας και ιστορικός Λένα Διβάνη, η οποία εστίασε στην αδυναμία των Αρχών να τα προστατεύσουν.

«Πάρα πολλοί άντρες, έχουν εκπαιδευτεί, άλλο που αρκετοί αντιστέκονται, να θεωρούν ότι οι γυναίκες είναι κτήματά τους οι ανυπεράσπιστοι άνθρωποι: οι γυναίκες που δεν έχουν την ίδια σωματική ρώμη και τα παιδιά. Αυτό είναι πάρα πολύ παλιό και δεν θα αλλάξει, αν δεν αλλάξουμε εμείς» δήλωσε η κ. Διβάνη που επέρριψε στην πατριαρχία την ευθύνη για όσα τραγικά συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις ενός Έλληνα ηθοποιού που υποδύεται το ρόλο ενός κακοποιητή, ανέφερε ότι τα λόγια του επί λέξη: «αν δεν ήταν έτσι αυτή η γυναίκα, μπορεί αν ήταν μια άλλη στη θέση της, μπορεί να μην την έδερνε». Άρα, όπως σχολίασε η συγγραφέας, φταίει η γυναίκα που τη δέρνει ο σύντροφός της.

«Είμαστε πάρα πολύ βυθισμένοι στην άγνοια» σχολίασε δεικτικά. Μιλώντας για την ιστορία ενός κοριτσιού, το οποίο τα βάζει με το σώμα του γιατί βλέπει ότι προσελκύει, κακοποιείται και προσπαθεί να το αδυνατίσει, να το λειάνει, αποκάλυψε ότι όταν δημοσιεύτηκε το κείμενο της αρκετές γυναίκες επικοινώνησαν μαζί της

Μια από τις γυναίκες που συνομίλησαν μαζί με τη συγγραφέα, καταγγέλλοντας την παρενόχληση που δέχτηκε από οικογενειακό φίλο, της αποκάλυψε ότι η μητέρα της δεν την πίστεψε.

Δύο γενναιότατα παιδιά κατήγγειλαν το βιασμό τους και δεν κάνατε κάτι – Τι περιμένετε;

Μιλώντας για την υπόθεση της καταγγελίας των δύο αδερφιών στα Πετράλωνα η κ. Δημογλίδου διευκρίνισε ότι από την ανάκριση το 2018 δεν προέκυψε κάτι. Ωστόσο, τα παιδιά επέστρεψαν στην οικογένεια και φτάνουμε στο σήμερα που η υπόθεση ήρθε και πάλι στο φως μετά τις νέες καταγγελίες των παιδιών της οικογένειας.

Το γεγονός αυτό εξόργισε τη συγγραφέα και πανεπιστημιακό, η οποία εξέφρασε την άποψη ότι η αστυνομία και η Δικαιοσύνη δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία στην καταγγελία των ανήλικων παιδιών.

«Δύο παιδιά ήρθαν στο τμήμα και κατήγγειλαν τους γονείς τους. Πόσο συχνά τα παιδιά καταγγέλλουν άσχετα τους γονείς τους; Αυτά τα γενναιότατα παιδιά “τα γράψατε όλοι στα παλιά σας τα παπούτσια” και συνέχισαν να τα βιάζουν. Αυτή είναι η πιο τυπική ιστορία. Ένα παιδάκι ή δύο παιδάκια που ο μπαμπάς τα κακοποιεί και μαμά τα συγκαλύπτει. Γιατί η μαμά φοβάται επίσης τον μπαμπά και έχει μάθει να είναι υποτακτική και να συγκαλύπτει. Και πας στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία και αυτή έχει την ίδια αντίληψη ότι τα παιδιά είναι ιδιοκτησία των γονιών τους». Γιατί, όπως είπε, το σπίτι είναι το πιο επικίνδυνο μέρος, παραθέτοντας το απόφευγμα μιας ξένης συγγραφέως.

Στο θέμα αυτό ακολούθησε αντιπαράθεση μεταξύ των δύο συνομιλητών της εκπομπής. «Τι περιμένατε να προκύψει; Τα παιδάκια έρχονται και σας λένε ότι βιάζονται» ανέφερε η κ. Διβάνη με την κ. Δημογλίδου να επιμένει ότι δεν έχει αποδειχθεί η καταγγελία των παιδιών.

«Μετά την καταγγελία στην Ελληνική Αστυνομία ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία. Όταν δεν αποδεικνύεται είτε μέσω της ιατροδικαστικής είτε μέσω του προανακριτικό υλικού, προφανώς δεν προκύπτουν και εντάλματα σύλληψης», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ προσθέτοντας ότι η καταγγελία για τη μητέρα έγινε τώρα.

«Προφανώς και εξετάζονται τα θύματα από ιατροδικαστή για να αποδειχθεί η ενοχή των δραστών», προσέθεσε η κ. Δημογλίδου, ενώ από την πλευρά της η κ. Διβάνη επέμεινε στην άποψη ότι η αστυνομία αντί να τα προφυλάξει τα έστειλε στους βιαστές.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος