Κυβερνητική σύσκεψη για την αποκατάσταση των δασών σε Έβρο και Πάρνηθα – Σχέδιο σε 4 άξονες

Κυβερνητική σύσκεψη για την αποκατάσταση των δασών στον Έβρο και στην Πάρνηθα πραγματοποιηειται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Την Πέμπτη θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα των πυρκαγιών, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Ρόδο, η οποία δέχτηκε βαρύ πλήγμα από τις πυρκαγιές τον Ιούλιο.

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής

Χθες, κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Μάκη Βορίδη βρέθηκε στον Έβρο, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Πάρνηθα για αυτοψία στα καμμένα, ενώ στην ενεργοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής για τους πληγέντες από την πυρκαγιά στον Έβρο προχωρά η Κυβέρνηση με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο να ανακοινώνει χθες τα μέτρα.

Αναμένεται να συσταθεί μία ειδική ομάδα εργασίας και συντονισμού – στα πρότυπα αυτής που είχε συσταθεί για την Εύβοια – με στόχο την όσο πιο άμεση ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί με τον Γιώργοα Αμυρά σε κομβικό ρόλο.

Βασικές προτεραιότητες: τα αντιδιαβρωτικά έργα και η δρομολόγηση της αναδάσωσης.

«Όλες οι εκτάσεις βάσει νόμου κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες» επισήμανε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Επί τάπητος θα βρεθεί όμως και το κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού και της πρόληψης. Θα κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες και περιλαμβάνει: ενίσχυσης σε μέσα πυρόσβεσης, με έμφαση σε νέα εναέρια μέσα (100 drones από την επόμενη αντιπυρική περίοδο, νέα canadair), πρόσθετους οικονομικούς πόρους με βασικό κορμό το πρόγραμμα Αιγίς, αυστηρότερες κυρώσεις για τους εμπρηστές, αλλά και στενότερη επιτήρηση στους δήμους με κυρώσεις όταν δεν υλοποιούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν.

Το περίγραμμα των μέτρων αυτών αναμένεται να δοθεί και την Πέμπτη στην προ ημερησίας στη Βουλή -που θα αποτελέσει και την πρώτη μεγάλη σύγκρουση σε επίπεδο αρχηγών-, την Παρασκευή ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Ρόδο (για συζητήσεις με τους τοπικούς φορείς, αλλά και για να δει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών), ενώ το σύνολο των ανακοινώσεων, μαζί με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, το αναμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Ρεπορτάζ Μαρινα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος