Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: Ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας οι 20 (video)

Στην ειδική ανακρίτρια διαφθοράς οδηγήθηκαν οι 15 εκ των 20 συλληφθέντων από την εξάρθρωση  κυκλώματος που εξέδιδε παράνομες ταυτότητες και διαβατήρια. Οι 9 είναι αστυνομικοί και η δικογραφία περιλαμβάνει 195 πρόσωπα αλλά και 171 ιδιώτες- πελάτες που έλαβαν τα παράνομα έγγραφα.

Προθεσμία να απολογηθεί αύριο έλαβε ένας από τους συλληφθέντες, φερόμενος και ως ηγετικό στέλεχος του κυκλώματος, ο οποίος επικαλέστηκε αδιαθεσία και εξετάστηκε από διασώστες του ΕΚΑΒ.

Η παράνομη δράση του κυκλώματος από τον Απρίλιο του 2013 ως τον Ιανουάριο του 2021  εκτιμάται ότι απέφερε ποσό άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Η αρχή της εξάρθρωσης έγινε την 25η Ιανουαρίου 2021 όταν σε έλεγχο της ομάδας ΔΙΑΣ στην περιοχή του Χαλανδρίου βρέθηκε άτομο με πλαστή ταυτότητα, την οποία είχε προμηθευτεί από το συγκεκριμένο κύκλωμα.

Στην πυραμίδα βρίσκονταν ως αρχηγικά στελέχη δύο ξαδέλφια, το ένα εκ των οποίων είχε αποχωρήσει από το κύκλωμα το 2019.

Τα μέλη πήγαιναν σε συγκεκριμένα τμήματα ασφαλείας, προκειμένου να πάρουν οι ίδιοι τα έγγραφα.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν εφαρμογές της ΕΛΑΣ που απαιτούσαν ειδικούς κωδικούς. Μέσω των εφαρμογών αυτών έβλεπαν τα στοιχεία που δίνονταν στους κακοποιούς, μέσω των νέων ταυτοτήτων τους. Πρόκειται για σκληρούς κακοποιούς αρκετοί από τους οποίους καταζητούνταν διεθνώς από τις Αρχές της Ρωσίας αλλά και της Γαλλίας.

Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα δύο αντρών αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι καταζητούνταν από την Ιντερπόλ και κατάφεραν να αποκτήσουν νέες ταυτότητες για να σβήσουν το παρελθόν τους. Ο ένας από τους δύο Αλβανούς δολοφονήθηκε στις 16 Νοεμβρίου σε βενζινάδικο της οδού Θηβών στη Νίκαια.

Ουδέποτε ενεπλάκη αστυνομικός του Τ.Α Καλλιθέας στην υπόθεση, επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου σύμφωνα με το οποίο δημοσιεύματα αναφέρουν αναληθώς ότι έχουν γίνει έρευνες και στην περιοχή αυτή.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος