Λύκεια: Επιστροφή στα θρανία με μέτρα και self test – Κεραμέως: Μέρα αισιοδοξίας (video)

Μετά από μία πεντάμηνη διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας των λυκείων, εκπαιδευτικοί και μαθητές επέστρεψαν στις φυσικές τους τάξεις σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου 2021. Στο 3ο Λύκειο στο Ίλιον βρέθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ τόνισε πως σήμερα “είναι μια μέρα αισιοδοξίας, γιατί τα παιδιά μας επιστρέφουν και πάλι στις σχολικές αίθουσες”, ενώ χαρακτήρισε ως “σημαντικό εργαλείο τα self tests”. Θα είμαστε κάθε μέρα δίπλα τους ώστε να μπορούμε να επιλύσουμε όποια προβλήματα προκύψουν. Προχωράμε βήμα – βήμα σε συννενόηση πάντα με τους ειδικούς, σημείωσε.

Η κα Κεραμέως επισήμανε πως η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίστηκε χάρη στην «τεράστια προσπάθεια των μαθητών και των οικογενειών τους, των εκπαιδευτικών, στελεχών της εκπαίδευσης, στη συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των φαρμακείων για τη διανομή των self tests».
Σε ερώτηση τι θα γίνει αν κάποιο παιδί δηλώσει θετικό τεστ, η υπουργός απάντησε ότι το επόμενο βήμα είναι να κάνει ένα επιβεβαιωτικό τεστ, το οποίο αν βγει θετικό θα πρέπει να απέχει δεκατέσσερις ημέρες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Επίσης, τόνισε ότι ο καλός καιρός είναι σύμμαχος και υπάρχει ευελιξία στα σχολεία να διαμορφώσουν το μάθημα σε συνθήκες που κρίνουν κατάλληλες, όπως π.χ., μάθημα στο προαύλιο του σχολείου, ή στην τάξη με τα παράθυρα ανοιχτά. Υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών προχωράει και όλα αυτά «βοηθούν στην επιστροφή στο σχολείο με πολύ μικρά, αργά και προσεκτικά βήματα».

Αναφορικά με τις προαγωγικές εξετάσεις είπε πως οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Όσο για τις πανελλαδικές είπε πως δρομολογούνται για εντός του Ιουνίου, αλλά και πάλι οι ανακοινώσεις και το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση των μαθητών στο λύκειο είναι, εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα υπόλοιπα γνωστά μέτρα προστασίας από τον κορoνοϊό, η βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από τη διενέργεια του πρώτου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test). Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα, παρατηρείται χαμηλή θετικότητα στο 0,27% με πάνω από 500 δυνητικά νοσούντες.

Κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς επίσης και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) των σχολείων Ειδικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα και να φέρουν μαζί τους στο λύκειο τη σχετική βεβαίωση (για τους εκπαιδευτικούς) ή κάρτα (για τους μαθητές) αρνητικού αποτελέσματος κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Σημειώνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό ακόμα και για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν εμβολιαστεί.

«Το πιο σημαντικό τεστ γίνεται εκτός σχολείου», αναφέρει το σχετικό σποτ του υπουργείου Παιδείας, ενώ οδηγίες για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr, αλλά και σε βίντεο (https://youtu.be/uqy9EtE1uuE).

Έτσι, από σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας δικαιούνται συνολικά τέσσερα tests (δύο για κάθε εβδομάδα). Ειδικότερα, από σήμερα, θα μπορούν να προμηθευτούν με μια επίσκεψη στο φαρμακείο δύο τεστ (θα γίνουν δύο καταχωρίσεις από τους φαρμακοποιούς), και την επόμενη εβδομάδα να παραλάβουν ακόμη ένα.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δεν θα προσμετρώνται. Τα επαναληπτικά tests πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, από δημόσια δομή.

Τεστ και μέτρα προστασίας

Εκτός από τη διενέργεια των self tests κατ’ οίκον, στα λύκεια ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού.
Ειδικότερα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες μαθητών στα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. Επίσης, προβλέπονται η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, καθώς επίσης και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..

Απουσία και αποχώρηση από το σχολείο σε περίπτωση μη επίδειξης σχολικής κάρτας

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν θα γίνεται δεκτός, θα λαμβάνει απουσία και θα αποχωρεί από το σχολείο. Εάν ο μαθητής είναι ανήλικος, θα παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι κηδεμόνες του τον παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που νοσούν.

Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες: έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Τι έδειξαν τα πρώτα self tests

Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα, παρατηρείται χαμηλή θετικότητα στο 0,27%, ενώ πάνω από 500 είναι οι θετικοί σε σύνολο 380.000 τέστ, όπως είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. Οι 500 δυνητικά νοσούντες αποφεύχθηκε να προσέλθουν στα σχολεία.

Μέχρι και το Σάββατο είχαν διατεθεί 380.000 self tests από περισσότερα από 10.000 φαρμακεία.

Self test: Ακόμη ένα όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας

Ως ένα σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας χαρακτήρισε τα serf tests ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιλογίας και υπεύθυνος Επιτροπής Λοιμώξεων στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης Συμεών Μεταλλίδης, ενώ από την πλευρά του ο Μανώλης Σμυρνάκης μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επεσήμανε ότι μαζί με τους εμβολιασμούς τα self test θα συμβάλλουν στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος