Πίσω στα θρανία οι μαθητές Λυκείου από Δευτέρα – Τι έδειξαν τα self tests

Μόνο με βεβαίωση αρνητικού self test μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα Λύκεια της χώρας, που ανοίγουν τη Δευτέρα μετά από πέντε μήνες τηλεκπαίδευσης. Καθώς θα υπάρχουν πολλές άδειες τάξεις, οι διευθυντές θα καταβάλλουν προσπάθειες, όπου είναι δυνατόν, να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα. Εξετάζεται το ενδεχόμενο τα self test να χρησιμοποιηθούν και για την απελευθέρωση των μετακινήσεων το Πάσχα.

Η πλατφόρμα self-testing.gov.gr άνοιξε το πρωί για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους λοιπούς εργαζόμενους των Λυκείων. Οι μαθητές επιλέγουν το πεδίο ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ COVID 19. Πατούν επάνω στο σύνδεσμο, η πλατφόρμα τους οδηγεί σε αυτή τη σελίδα, όπου επιλέγουν να διασταυρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία μέσω του taxisnet. Εάν οι μαθητές δε διαθέτουν προσωπικούς κωδικούς, χρησιμοποιούν των γονέων τους. Δηλώνουν το ονοματεπώνυμο του χρήστη και το ΑΦΜ. Το σύστημα επαληθεύει τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη. Στην επόμενη καρτέλα, ο γονέας δηλώνει τα στοιχεία του μαθητή, τον ΑΜΚΑ του, την ημερομηνία διεξαγωγής του σελφ τεστ και το αποτέλεσμα, αρνητικό ή θετικό. Το τελευταίο βήμα είναι να εκτυπώσουν τη σχολική κάρτα.

Σε περίπτωση που ο μαθητής, ο εκπαιδευτικός ή ο εργαζόμενος διαγνωστεί θετικός, τότε θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και μέσα σε 24 ώρες να μεταβεί σε κάποια δημόσια δομή και να επαναλάβει το τεστ. Η λίστα με τις δημόσιες δομές που μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες αναφέρονται στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας.

Τι έδειξαν τα πρώτα self tests

Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχουν καταχωρηθεί στην πλατφόρμα, παρατηρείται χαμηλή θετικότητα στο 0,27%, ενώ 408 δυνητικά νοσούντες αποφεύχθηκε να προσέλθουν τη Δευτέρα στα σχολεία.

Ειδικότερα, αρνητικά τεστ δήλωσαν 98.965 μαθητές και θετικά 236 μαθητές, ενώ μεταξύ του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού τα αρνητικά τεστ ήταν 50.887 και τα θετικά 172.

Μέχρι και το Σάββατο είχαν διατεθεί 380.000 self tests από περισσότερα από 10.000 φαρμακεία.

Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των Λυκείων θα πρέπει να επαναλαμβάνουν το self test δύο φορές την εβδομάδα.

“Αν υπάρχει περιθώριο να γίνεται μάθημα σε μεγαλύτερες τάξεις, αυτό και θα γίνει”, δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, άφησε για πρώτη φορά ανοικτό παράθυρο για μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα μετά από έλεγχο με self test, αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Δέσποινα Αμαραντίδου, Νίκη Παπαδούλα, Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος