Εφημερίες δίχως κλίνες ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα – Επιστρατεύονται ιδιώτες

Σαρώνει ο κορονοϊός στη χώρα. Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί τον Νοέμβριο, ενώ απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις επόμενες εβδομάδες. Εν αναμονή του τηλεοπτικού μηνύματος του πρωθυπουργού, αλλά και της δημόσιας κριτικής Τσίπρα στην κυβέρνηση, αρχίζει η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, όπου οι εφημερίες ξεκινούν με καμία κενή κλίνη ΜΕΘ, ενώ δεκάδες διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εκτός εντατικής. Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την αναμνηστική δόση για όσους έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 7.317 νέα κρούσματα κορονοϊού και 63 θανάτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας σε 17.075. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 556, εκ των οποίων 459 (82,55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Με νέο τρόπο θα παρουσιάζονται στοιχεία της πανδημίας από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Οι αλλαγές αναμένονται από την ερχόμενη εβδομάδα στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, ώστε να αποτυπώνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης απηύθυνε έκκληση να κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο, καθώς ελληνική μελέτη δείχνει ότι χάνονται σημαντικά τα επίπεδα της ανοσίας μετά το εξάμηνο.

Οι κατάλογοι με τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία της χώρας είναι έτοιμοι και άμεσα ξεκινά η επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δίνεται η δυνατότητα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για επίταξη υπηρεσιών παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών -σε πρώτη φάση- σε νοσοκομεία της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Υγείας και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, «όπως προβούν σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, με έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α’ 47), στο αναγκαίο μέτρο και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ΦΕΚ

ΠΟΕΔΗΝ: «Δεκάδες οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη»

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη, Λία Χριστάρα, υπάρχουν καταγγελίες από την ΠΟΕΔΗΝ για δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ στη συμπρωτεύουσα. Όπως είπε μιλώντας με ανθρώπους από το «Παπανικολάου», στο τέλος της εφημερίας του νοσοκομείου, της ανέφεραν ότι πλέον δεν υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ γιατί υπήρξαν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγες ώρες.

Κοζάνη: Ασφυκτική η πίεση στις ΜΕΘ

Για μία ακόμα φορά η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης δοκιμάζεται από την πανδημία. Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ στην περιοχή, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, μάλλον η Κοζάνη κατέχει μια πανελλήνια «μαύρη» πρωτιά κρουσμάτων ξεπερνώντας ακόμα και τη Λάρισα. Στα νοσοκομεία το μεγαλύτερο βάρος σηκώνουν οι ΜΕΘ που είναι όλα κατειλημμένα.

Στη Λάρισα μετά από καιρό στο Πανεπιστημιακό υπάρχει άδεια κλίνη, ανέφερε η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη σημειώνοντας ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα μετά από πολύ καιρό είναι στα 280 έχοντας πέσει αρκετά καθώς υπήρχαν πάνω από 500 για μεγάλο διάστημα. Σύμφωνα με τον εντατικολόγο – καθηγητή παθολογίας Γιώργο Νταλέκο νοσηλεύονται τέσσερα παιδιά με κορονοϊό κάτω των 15 ετών και η κατάστασή τους είναι σταθερή.

Στην Πάτρα έγινε έκτακτη σύσκεψη στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια πριν από δυο μέρες όπου αποφασίσθηκαν διάφορες δράσεις ενώ σήμερα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον Ιατρικό Σύλλογο. Στην περιοχή υπάρχουν 1700 ενεργά κρούσματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος