Kακοκαιρία: Απεγκλωβισμός ατόμων στο Κόμμα Λαμίας – Συγκλονιστικές εικόνες μετά τις πλημμύρες (video)

Με το πρώτο φως της ημέρας γίνεται σαφές το εύρος των ζημιών από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Καρμέλ από όλη σχεδόν τη χώρα. Πόλεις και χωριά πλημμύρισαν, γέφυρες παρασύρθηκαν, ποτάμια υπερχείλισαν και κτηνοτροφικές και αγροτικές παραγωγές καταστράφηκαν.

Στο χωριό Κόμμα Λαμίας, έσπασε η Γερμανική Τάφρος και όλο το νερό κατευθύνθηκε μέσα στον αστικό ιστό. Τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε ο Σπερχειός που υπερχείλισε κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό αρκετών πολιτών στην περιοχή. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής και της 7ης ΕΜΑΚ που επιστράτευσε φουσκωτή βάρκα.

Έχουν πλημμυρίσει σπίτια και κινδύνευσαν άνθρωπινες ζωές ενώ πυροσβέστες από την Π.Υ. Λαμίας και την 7η ΕΜΑΚ επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό κατοίκων. Kάτοικοι και πυροσβέστες απεγκλωβίζουν κατοίκους ακόμα και κουβαλώντας τους στην πλάτη.

Βυθίστηκαν Ήπειρος και Θεσσαλία

Το έντονο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα από νωρίς το πρωί του Σαββάτου με την κακοκαιρία Καρμέλ να σφυροκοπά πολλές περιοχές με τα σημαντικότερα προβλήματα να εντοπίζονται σε Ιόνιο, Ήπειρο, Θεσσαλία και Αχαϊα.

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας η Αττική

Στην Αττική σημειώνονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των νοτίων προαστίων λόγω πτώσης κλαδιών. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε μέσω του 112 να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, όπου μέχρι το βράδυ προβλέπονται βροχές. Η βελτίωση θα είναι αισθητή πάντως αύριο, σε ολόκληρη τη χώρα.

Kακοκαιρία: Απεγκλωβισμός ατόμων στο Κόμμα Λαμίας – Συγκλονιστικές εικόνες μετά τις πλημμύρες (video)
Στιγμιότυπο από την παραλία του Φαλήρου. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Προβλήματα σε όλη τη χώρα

Τα καιρικά φαινόμενα χτυπούν με μανία τη Ναυπακτία. Ο χείμαρρος της Βαριάς είναι στα όρια του ενώ σε προληπτική εκκένωση του οικισμού Καμαρετσέικα στο Ζευγαράκι προχώρησε ο Δήμος Αγρινίου, λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης των υδάτων στη λίμνη Λυσιμαχεία.

Η βροχόπτωση ήταν τόσο έντονη που το Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου μετατράπηκε σε «λίμνη». Το νερό στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου έφτασε τα 50 εκ. σύμφωνα με το βίντεο που εξασφάλισε το nafpaktianews.

Επικίνδυνα έχουν «φουσκώσει» ποταμοί και χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ενώ σημειώθηκε και μια κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου.

Καταπτώσεις βράχων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα, από την έντονη και συνεχή βροχόπτωση, καταπτώσεις.

Δύσκολο το βράδυ στα Τρίκαλα

Tην ίδια ώρα η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, προσπαθεί να αντιμετωπίσει καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό δίκτυο ενώ ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς.

«Ένα δύσκολο βράδυ για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων θα είναι το αποψινό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, καθώς η έντονη βροχόπτωση συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα η στάθμη των υδάτων στα ποτάμια της περιοχής.

Kακοκαιρία: Απεγκλωβισμός ατόμων στο Κόμμα Λαμίας – Συγκλονιστικές εικόνες μετά τις πλημμύρες (video)

«Είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση μαζί με όλες τις αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις», ανέφερε ενώ ζήτησε από τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Μάχη στον ορεινό όγκο με τις καταπτώσεις βράχων δίνουν τα τοπικά συνεργεία με 22 μηχανήματα.

To πρωι της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης δήλωσε στο ΑΠε ότι, η στάθμη των νερών στους ποταμούς υποχωρεί, ενώ σε ολόκληρη την Π.Ε. Τρικάλων δεν υπάρχει πλημμυρισμένος οικισμός. «Δώσαμε μάχη όλη τη νύχτα και πιστεύω πως τα καταφέραμε, σημειώνει ο κ. Μιχαλάκης, αναφερόμενος κυρίως στο γεγονός πως δεν πλημμύρισε ο Πηνειός ποταμός αν και συγκέντρωσε μεγάλες ποσότητες νερών».

Προληπτική εκκένωση οικισμού στο Μεσολόγγι

Στην προληπτική εκκένωση των κατοίκων στην περιοχή Κλείσοβας Μεσολογγίου, κοντά στον οικισμό των Ρομά, προχωρούν οι αρχές μετά από σχετική εισήγηση του δήμαρχου της πόλης Κωνσταντίνου Λύρου, καθώς υπάρχουν φόβοι επέκτασης των πλημμυρικών φαινομένων, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης.

Kακοκαιρία: Απεγκλωβισμός ατόμων στο Κόμμα Λαμίας – Συγκλονιστικές εικόνες μετά τις πλημμύρες (video)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ/EUROKINISSI)

Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνστασταντίνο Λύρο, η κατάσταση παραμένει οριακή καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ρέματος της Αγριλιάς. Περισσότεροι από 150 κατοίκους των περιοχών Βαλτούλια, Κολοβέϊκα και Ταμπακαριά έχουν απομακρυνθεί και φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία.

Από τα ξημερώματα το χαμηλό βαρομετρικό πλήττει το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά, με κύριο χαρακτηριστικό ανέμους που στην Κέρκυρα έφτασαν ως και τα 12 μποφόρ και βροχές που ήδη προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα στο νομό Ιωαννίνων.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και κατολισθήσεις στη Ζάκυνθο

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τις καταστροφές στα Πηγαδάκια Ζακύνθου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Μανουσέλη.

Kακοκαιρία: Απεγκλωβισμός ατόμων στο Κόμμα Λαμίας – Συγκλονιστικές εικόνες μετά τις πλημμύρες (video)

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία είναι τα Πηγαδάκια, όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι έντονα, ο Αλικανάς και το Βανάτο.

Από την Κέρκυρα ο Γιάννης Ανδριώτης μεταδίδει ότι δεν έχουν αναφερθεί μεγάλες καταστροφές, ωστόσο περιοχές στα βορειοανατολικά έμειναν χωρίς ρεύμα και πτώσεις δέντρων αναφέρθηκαν στο επαρχιακό όδικό δίκτυο. Μετά τις 2 και μέχρι τις 8 το πρωί οι νοτιάδες ήταν θυελλώδεις κι έφτασα τα 12 μποφόρ παράλληλα με ισχυρή βροχόπτωση. Το μήνυμα 112 από την Πολιτική Προστασία που στάλθηκε χθες για επιδείνωση, ισχύει και για τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου.

Kακοκαιρία: Απεγκλωβισμός ατόμων στο Κόμμα Λαμίας – Συγκλονιστικές εικόνες μετά τις πλημμύρες (video)
Σε κλοιό κακοκαιρίας παραμένει η χώρα με τις καταστροφές να είναι πολύ μεγάλες.
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Στο νομό Ιωαννίνων διαπιστώνονται πλημμυρικά φαινόμενα Περιμετρικά της Εγνατίας Οδού, ενώ στην Ιόνια Οδό έκλεισε προσωρινά η κυκλοφορία στον κόμβο Τερόβου.

Στη Θεσπρωτία στα όρια της υπερχείλισης είναι ο ποταμός Καλαμάς ενώ σε δύσκολη κατάσταση είναι και η Αμμουδιά της Πρέβεζας όπου πέρασε τα όρια ασφαλείας η στάθμη στον ποταμό Αχέροντα.

Από τα ορεινά της Κόνιτσας ο Βασίλης Σιώμος δίνει και εικόνα από τα πρώτα χιόνια, σε υψόμετρο πάνω από 1200 μέτρα.

Βελτίωση την Κυριακή

Η μετεωρολόγος Μαρία Τυράσκη επισημαίνει ότι πριν από την αυριανή βελτίωση η κακοκαιρία κορυφώνεται. Στη δυτική Ελλάδα το ύψος της βροχής ξεπέρασε ήδη τα 100 χιλιοστά, ενώ έντονα παραμένουν τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, με χιονοπτώσεις παράλληλα στην περιοχή της Πίνδου.

Οι άνεμοι παραμένουν στα 8-9 μποφόρ στο Ιόνιο και στο Αιγαίο μέχρι τις βραδινές ώρες.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος