Σε συμπληγάδες κορονοϊού η Βόρεια Ελλάδα – «Συναγερμός» στα νοσοκομεία (video)

Εντείνεται η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να βρίσκονται στο «κόκκινο». Νέο αρνητικό ρεκόρ με 7.335 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκε τη Δευτέρα, ενώ δραματική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19 το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Στη Θεσσαλονίκη μιλούν για καταστάσεις τραγικές, με το προσωπικό στις εφημερίες να έχει ξεπεράσει τα όρια του. Συνολικά στην Ελλάδα νοσηλεύονται τουλάχιστον 3.500 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων το 1/3 είναι στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται, ζούμε στιγμές του περσινού Νοέμβρη, φέτος ξεκινήσαμε πιο γρήγορα (…) Πολύ δύσκολη εφημερία το προσωπικό δεν αντέχει άλλο» ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσελέπης, κάνοντας λόγο για 70 εισαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, περισσότεροι από 300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι, περίπου 85 με 87%, έχασαν τη ζωή τους από κορoνοϊό, τις τελευταίες 15 μέρες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Ο αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες ανέρχεται σε 1.008 και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ σε 159.

«Οργανώνεται το σύστημα υγείας για να αντέξει στην πίεση που υφίσταται, έχουμε εισαγάγει κίνητρα και εάν δεν αποδώσουν θα προχωρήσουμε στην επίταξη» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, την ασφυκτική πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας με την επέλαση του κύματος της πανδημίας. Με τα κρούσματα να είναι χιλιάδες καθημερινά, η κα. Παγώνη εκτίμησε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ότι θα κάνουμε δύσκολα Χριστούγεννα.

Αθρόα ήταν η προσέλευση ασθενών τη νύχτα στα επείγοντα του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να χρειαστεί ράντζα τα οποία πήρε από το γειτονικό «Σωτηρία». Για νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου έκανε λόγο για την εφημερία η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

«Δραματική η νύχτα με την εφημερία στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”. Ειλικρινά οι γιατροί μου είπαν ότι έζησαν τη νύχτα του “Αγίου Βαρθολομαίου”. Εξαντλήσαμε τα δικά μας ράντζα και πήραμε δανεικά από το “Σωτηρία”. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε τους ασθενείς, να βρούμε ράντζο για να τους βάλουμε. Ήταν αναμενόμενο, το περιμέναμε ότι θα συμβεί αυτή η εξέλιξη» είπε η Ματίνα Παγώνη.

Η διοίκηση του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» ανέφερε ότι δεν ζητήθηκαν ράντζα από το «Σωτηρία». Στην τελευταία εφημερία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναπτύχθηκαν 28 ράντζα από 35 στην προηγούμενη εφημερία.

Από το πρωί έως τις 8 το βράδυ είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο 10 περιστατικά κορονοϊού.

Όπως ανέφεραν οι ειδήμονες, η κατάσταση έχει να κάνει και με τη διαχείριση των περιστατικών νοσηλείας ανά κλινική.

Στην Αττική, την τελευταία εβδομάδα, έχουν αυξηθεί κατά 17% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι αν αυξηθούν τα κρούσματα κορονοϊού, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα υπάρχει συνωστισμός στις κλινικές. Για λόγους διαχείρισης, τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να παραχωρούν κλινικές για γενικά περιστατικά, ώστε να νοσηλεύονται σε αυτές περιστατικά Covid, όπως είχε συμβεί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Η πληρότητα των κλινών στις ΜΕΘ κυμαίνεται από 80-85% στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και φτάνει στο 100% σε πολλά από τα μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας κάνουν τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και 10.000 κρούσματα ημερησίως. Οι ΜΕΘ γεμίζουν, ενώ καθημερινά γίνονται διακομιδές στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Στο σύνολο της χώρας, η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία είναι στο 60% της μεγάλης πίεσης που είχαν δεχτεί στο 3ο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε και τη Δευτέρα ότι εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από τους ιδιώτες ιατρούς να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για να επανδρωθούν οι εφημερίες, τότε θα γίνει επίταξη, όπως είχε συμβεί και το 2020.

«Είμαστε αναγκασμένοι να αναδιατάξουμε κλίνες από ήπια περιστατικά non covid σε περιστατικά Covid. Σε όλα τα νοσοκομεία έχει γίνει αυτό, εκεί που υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα είναι στις ΜΕΘ που είναι όλες γεμάτες και χρειάζεται να γίνονται καθημερινά διακομιδές στην Αθήνα και με πληροφορίες που έχω και εκεί έχουν αρχίσει να μειώνονται τα κρεβάτια» σημείωσε ο Απόστολος Κομνός, Διευθυντής ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Το 10-11% των ημερήσιων κρουσμάτων είναι άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών που απασχολούν σε ποσοστό 60% τις ΜΕΘ, ενώ αντιστοιχούν στο 80% των θανάτων από κορονοϊό.

Στα παιδιά και στους εφήβους, εξηγούν οι ειδικοί, ότι ο κορονοϊός δεν προκαλεί σοβαρή νόσο, άλλα επειδή έχει αυξημένη μεταδοτικότητα η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί πολλά κρούσματα και νοσηλείες και σε μικρότερες ηλικίες.

«Αν νοσήσει από τον ιό κανείς, είναι πιο πιθανό να κάνει αυτή την μυοκαρδίτιδα που είναι και πιο σοβαρή αν οφείλεται στη νόσο. Επομένως, είναι σπάνιο να νοσήσουν οι έφηβοι σοβαρά, συμβαίνει όμως και στην περίπτωση αυτή μπορεί να εμφανίσουν και σοβαρές επιπλοκές» υπογράμμισε η Μαρίζα Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ.

Η λοίμωξη από κορονοϊό και στην εγκυμοσύνη είναι μία κατάσταση άκρως επικίνδυνη και για τη γυναίκα και για το μωρό της, προειδοποιούν οι ειδικοί.

«Η γυναίκα θα περάσει τη νόσο πολύ χειρότερα, τα συμπτώματα είναι πιο βαριά, πιο έντονα και πολλές φορές περισσότερα (…) Έχει περίπου 10 με 15 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας», τόνισε ο Λουκάς Κλέτζερης, Πρόεδρος της Ένωσης Μαιευτήρων – Γυναικολόγων Ελλάδας.

Σε συμπληγάδες κορονοϊού η Βόρεια Ελλάδα – «Συναγερμός» στα νοσοκομεία (video)

Θεσσαλονίκη: 53 εισαγωγές στην εφημερία του «Ιπποκράτειου»

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Πάνω από 200 οι προσελεύσεις στην εφημερία του «Ιπποκράτειου», με τρεις ασθενείς να βρίσκονται εκτός ΜΕΘ – καθώς τα κρεβάτια είναι γεμάτα.

Ιατρική βοήθεια ζήτησαν 200 άνθρωποι θετικοί στον κορονοϊό, κατά τη διάρκεια της εφημερίας, ενώ χρειάστηκε να γίνουν 53 εισαγωγές. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, γιατί υπάρχουν και 17 ύποπτα περιστατικά που ενδέχεται να χρήζουν νοσηλείας.

Οι ιατροί κάνουν λόγο για δύσκολη κατάσταση, ίδια με εκείνη του Νοεμβρίου 2020 και προειδοποιούν ότι θα χειροτερέψει.

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται και 8 παιδιά, ηλικίας 20 ημερών έως 14 ετών. Η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Δευτέρας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και για να εκφράσει την συμπαράστασή του σε γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν έναν τεράστιο αγώνα για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.

Λάρισα: Στα όριά τους γιατροί και νοσηλευτές- Επίσκεψη Γκάγκα στα νοσοκομεία της περιοχής 

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στη Λάρισα, με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα και τους γιατρούς στα όρια τους, να παλεύουν να σώσουν ζωές. Και οι απλές κλίνες Covid και τα κρεβάτια στις ΜΕΘ είναι κατειλλημένα. Οι ιατροί αναγκάζονται να στείλουν τους ασθενείς σε άλλες περιοχές, όπως στην Αθήνα, όταν χρειάζεται να διασωληνωθούν. Το ποσοστό εμβολιασμού έχει φτάσει στο 52%, όμως ακόμα θεωρείται χαμηλό και οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμό.

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται υπογραφές, επισημαίνοντας ότι αν επαληθευτεί το σενάριο μετατροπής του νοσοκομείου αποκλειστικά για ασθενείς Covid, θα υποβάλουν την παραίτησή τους.

Στη Λάρισα μετέβη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία επισκέφτηκε το νοσοκομείο, ενώ είχε επαφές και με την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Το μήνυμα είναι κοινό. Η Περιφέρεια, οι δήμοι, όλοι μαζί, και οι γιατροί φυσικά, το μήνυμα είναι κοινό. Προχωράμε σε εμβολιασμό, προσέχουμε ο ένας τον άλλο, προσέχουμε τις επαφές μας, προσπαθούμε να μειώσουμε τα κρούσματα, ώστε να τελειώσει γρήγορα αυτό και να μπούμε σε μια κανονικότητα» δήλωσε η κα. Γκάγκα.

Επαναλειτουργεί η ΜΕΘ Covid στο νοσοκομείο Καρδίτσας μέσα στην εβδομάδα, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κατά την επίσκεψή της στο νοσοκομείο. Ένας ηλικιωμένος που είχε διασωληνωθεί κατέληξε εκτός ΜΕΘ, περιμένοντας κρεβάτι στο ίδιο νοσοκομείο.

Βόλος: 110 ασθενείς νοσηλεύονται με Covid 

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας είναι που αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Δραματική είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο του Βόλου, όπου έξι άνθρωποι κατέληξαν από χθες μέχρι σήμερα. Συνολικά νοσηλεύονται 110 ασθενείς με Covid. Από αυτούς οι 15 είναι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων μόνο οι 10 σε κλίνες ΜΕΘ.

Το σύστημα παροχής οξυγόνου έχει ξεπεράσει τα όριά του και δεν επαρκεί για όλους.

Σε rapid tests που διενεργήθηκαν την Κυριακή στην Παθολογική Κλινική βρέθηκαν 4 άτομα θετικά στην Covid-19.

Την Κυριακή υπήρξε και δεύτερο περιστατικό, μίας 70χρονης με κορονοϊό που λιποθύμησε στους διαδρόμους του νοσοκομείου, αρνούμενη να διασωληνωθεί. Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Νίκος Χαυτούρας είπε στην ΕΡΤ ότι επικοινώνησε με την εισαγγελία Βόλου, η οποία έδωσε εντολή για τη διασωλήνωση της 70χρονης.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Φρόσω Βαρβάρα, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Ελένη Ραφτοπούλου, Βάσω Τζανακάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος