Κορονοϊός: Σε τροχιά αποκλιμάκωσης οι σκληροί δείκτες – Ορατή η σταδιακή άρση μέτρων (video)

Oρατή φαίνεται πλέον η επιστροφή στην κανονικότητα. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε εφικτή την σταδιακή άρση των περιορισμών. Και όπως είπε, έρχεται η φάση που θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό κι ο καθένας θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του.

Αποκλιμάκωση, με αργό όμως ρυθμό, καταγράφουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι με βάση την αξιολόγηση των σκληρών δεικτών και ελπίζουμε ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με το πόσο αποδέχεται την έκθεσή του σε αυτόν».

«Και από τους ειδικούς και από την κυβέρνηση συνεχώς σταθμίζονται τα μέτρα, τα μεγέθη, ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουμε» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Βήμα βήμα και με ιδιαίτερη προσοχή γίνεται η επιστροφή στην κανονικότητα. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί εκ νέου στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το θέμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

«Συζητάμε μήπως κάποια δρώμενα χαμηλού κινδύνου επιτραπούν με κατάλληλη επιτήρηση ή μέσω εμβολιασμένων. Θα δούμε» δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Δεν θα υπάρχει πλέον όριο στον αριθμό των καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση, ενω παραμένει στο 10% η πληρότητα στα γήπεδα.

«Η σταδιακή άρση θα είναι να μπορούν να είναι περισσότεροι φίλαθλοι στα γήπεδα και να κινούμεθα με διαφορετικό τρόπο στα κέντρα διασκέδασης… Το ορόσημο θα είναι ο Μάρτιος» υπογράμμισε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Περίπου στο 1,5% του πληθυσμού της χώρας ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα. Τρία παιδιά διασωληνώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, δύο 13χρονοι και ένα αγοράκι 22 μηνών.

«Είναι λίγο καλύτερο το 22 μηνών στο Ιπποκράτειο. Έχουμε άλλα δυο παιδιά στην Αθήνα, το ένα μπήκε μετά από τροχαίο, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πριν δέκα μέρες και βρέθηκε με Covid μέσα στη μονάδα. Το δεύτερο μπήκε χθες με σπασμούς» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 93 νέους θανάτους από επιπλοκές της Covid-19 και 19.154 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 516 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

«Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να πάμε έτσι με ψηλά κρούσματα για ακόμα ένα μήνα. (…) Θα έχουμε άλλους 1.000 με 1.500 νεκρούς μέσα στον Φεβρουάριο» εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Ηρακλείου, Νίκος Τζανάκης.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρατηρείται αύξηση των νέων κρουσμάτων στους 55 ετών και άνω.

Χαλάρωση μέτρων: Ποιες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα

Σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας προχωρούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Άλλωστε, όπως φάνηκε και από τη διάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ευρώπης την Τετάρτη στη Λυών, κυριαρχεί η άποψη της επιστροφής στην κανονικότητα.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος