Κορoνοϊός: Mε μετάλλαξη Δέλτα το 50% των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Mε μετάλλαξη Δέλτα είναι περίπου το 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας κατά το διάστημα των τελευταίων 1-2 εβδομάδων, όπως ανέφερε στο ertnews.gr, o Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Το γεγονός δείχνει τη μεγάλη δυναμική της συγκεκριμένης μετάλλαξης, σύμφωνα με τον κ. Θάνο.

Μιλώντας στην επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής o Δημήτρης Θάνος τόνισε ότι πλέον γνωρίζουμε τον εχθρό μας και τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχουμε δυνατότητα και την πολυτέλεια να λάβουμε εξειδικευμένα και ακριβή μέτρα περιορισμού της νόσου.

Ακόμα ανέφερε ότι τους επιστήμονες ανησυχεί και η αύξηση των κρουσμάτων της λεγόμενης νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Ανησυχία κυβέρνησης και επιδημιολόγων

Kυβέρνηση και επιδημιολόγοι εκφράζουν ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων και τη σταδιακή επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα μέσα στη θερινή περίοδο. Στη σημερινή συνεδρίαση τους οι ειδικοί εξετάζουν και το ζήτημα της αυστηροποίησης των μέτρων στις παιδικές κατασκηνώσεις μετά την εμφάνιση δεκάδων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανόν θα εισηγηθούν η είσοδος στις κατασκηνώσεις να γίνεται με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος PCR ή rapid test και όχι αυτοδιαγνωστικών (self test) όπως ισχύει σήμερα. Επιπλέον θα αυξηθεί η περιοδικότητα των τακτικών ελέγχων με self test που θα διενεργούνται κατά τη διάρκεια της παραμονής των φιλοξενούμενων παιδιών. Οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στις 6:00 στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο υγείας.

Η Επιτροπή συζητά σήμερα και για περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο: την Αττική, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, τη Μύκονο, την Πάρο, την Ίο και τη Σαντορίνη. Αυξητική τάση έχει αρχίσει να παρουσιάζει και η Θεσσαλονίκη, καθώς και κυρίως τουριστικοί προορισμοί σε Μακεδονία και Θεσσαλία. Σε αυτές τις περιοχές, προτείνεται αυξημένο testing στους ανεμβολίαστους εργαζομένους στον τουρισμό, αλλά και στα πληρώματα των πλοίων, τουλάχιστον μία φορά rapid test και μία φορά self test την εβδομάδα.

Πηγές: ertnews.gr, ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος