Κορονοϊός – Κιουμής: Ανοιχτό εργοστάσιο παραγωγής μεταλλάξεων το ανεμβολίαστο 37% του παγκόσμιου πληθυσμού

Στο μέτωπο της πανδημίας, ο μήνας μπήκε με άρση περιορισμών. Τα υποχρεωτικά self test για όλους τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς αποτελούν παρελθόν, μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν τάση σταδιακής αποκλιμάκωσης της πανδημίας.

«Οι σκληροί δείκτες δείχνουν μια βαθμιαία βελτίωση. Μπορούμε να μιλάμε για σημαντική υποχώρηση της πανδημίας. Η επάνοδος σε καταστάσεις που θυμίζουν την ζωή πριν την έξαρση της πανδημίας είναι λογική» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Ιωάννης Κιουμής, ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας-Λοιμωξιολογίας.

Διαβάστε επίσης: Σχολεία – Κόπτσης: Τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος – Νέο πρωτόκολλο για τις Πανελλήνιες (video)

Στο μέτωπο των εμβολιασμών, ο κ Κιουμής είπε ότι η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πεσμένη κατά πολύ, και η συμμόρφωση σε νέες οδηγίες που ζητάνε έναν 4ο εμβολιασμό «δεν περπατούν πολύ καλά».

Όσο για το αν του προκαλείται ανησυχία ενόψει του φθινοπώρου, ο καθηγητής είπε ότι τον Σεπτέμβριο αν δεν υπάρξει 4η δόση σε αυτούς που την χρειάζονται θα θεωρούνται σχεδόν ανεμβολίαστοι μιας και δεν ξέρουμε ακόμα ποια είναι η επίδραση των εμβολίων που έχουμε κάνει στην λεγόμενη κυτταρική ανοσία που έχουμε αναπτύξει λόγω του εμβολίου.

Έρχεται νέο εμβόλιο – Γιατί είναι λάθος να το περιμένουμε και να μην εμβολιαζόμαστε

«Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, ας πούμε από την Pfizer, πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καινούριο εμβόλιο που θα είναι επικαιροποιημένο, θα καλύπτει τα καινούρια στελέχη. Ας μην ξεχνάμε ότι το εμβόλιο που κάνουμε στοχεύει κατά κύριο λόγο στο αρχικό στέλεχος κι όχι σε αυτά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Μπορεί να δούμε κι ένα εμβόλιο μίας τεχνολογίας που θα του επιτρέπει να παράγει αντισώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» είπε.

Η λογική όμως ότι δεν εμβολιάζομαι γιατί περιμένω το καινούριο εμβόλιο είναι λάθος, σύμφωνα με τον κ. Κιουμή και εξηγεί το γιατί: «Αυτή η λογική έχει μεγάλο λάθος μέσα της και κυρίως αναφέρομαι στα άτομα που είναι μεγάλης ηλικίας και σε αυτούς που έχουν νοσηρότητες. Τους βάζει σε μία κατάσταση σοβαρού κινδύνου διότι θα είναι ανεμβολίαστοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα είναι απροστάτευτοι απέναντι στο ιό, που θα υπάρχει και το καλοκαίρι. Αυτά τα άτομα κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, να μπουν στις εντατικές και σίγουρα κάποιοι από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους».

Ο κ. Κιουμής, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ακόμα ότι έχουμε αντιικά φάρμακα ενώ υπάρχουν και φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε ασθενείς που μπορεί να νοσήσουν και δεν θα χρειαστεί να μπουν στο νοσοκομείο. Όμως τόνισε ότι αυτά τα φάρμακα είναι υποδεέστερα του εμβολίου.

«Είναι σημαντικό να στηριζόμαστε στο εμβόλιο κι όχι τόσο στα αντιικά φάρμακα».

Θα υπάρξει νέο στέλεχος του κορονοϊού;

«Κανείς δεν μπορεί να πει με 100% ασφάλεια ότι ποτέ δεν θα υπάρξει ένα στέλεχος του κορονοϊού το επόμενο χρονικό διάστημα το οποίο θα παρακάμπτει τα εμβόλιά μας. Θα πρέπει να το σκεφτόμαστε γιατί το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα ανοιχτό «το εργοστάσιο» που μπορεί να παράγει μεταλλαγμένα στελέχη με τέτοια ιδιότητα. Άρα ο κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός, είναι πιθανός» καταλήγει.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος