Κορονοϊός: Έως την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για την αναστολή των μέτρων – Τι θα ισχύσει την Πρωτομαγιά

Ένα καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς, τόσο για εμβολιασμένους όσο και για ανεμβολίαστους θα είναι το φετινό, εφόσον διατηρηθεί η σταθερή αποκλιμάκωση στους επιδημιολογικούς δείκτες. Μέχρι την Πέμπτη θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας.

«Οι συνθήκες μάς επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε αναστολή των μέτρων από την Πρωτομαγιά. Δηλαδή αναστέλλεται -προσοχή, δεν καταργείται- η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, απλοποιούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές δραστηριότητες, όπως και οι έλεγχοι (testing) στους πολίτες για την είσοδό τους σε διάφορους χώρους. Τα μέτρα θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο Πρώτο Θέμα.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 334.700 τεστ, 15.690 κρούσματα, (119 επαναλοιμώξεις), 356 διασωληνωμένους και 64 θανάτους.

Αύριο Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για 4η δόση για τους πολίτες ηλικίας 70-79 ετών ενώ την Παρασκευή 15/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες 60-69 ετών.

Στις ηλικίες 80 και άνω που έχει ήδη ανοίξει έχουν ανοίξει 40.000 ραντεβού.

«Θα πάμε σε ένα καλοκαίρι χωρίς πιστοποιητικά», ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών έχει τεθεί η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, που πρόκειται για μία ένωση της Όμικρον 1 και Όμικρον 2 και μετρά περίπου 700 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες.

«Λέγεται ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα από Όμικρον 1 και 2 κατά 10-20% αλλά δεν ξέρουμε πόσο πιο λοιμογόνος είναι» δήλωσε σχετικά η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλου.

Η νέα μετάλλαξη δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος