Κορονοϊός: Εκτοξεύθηκε στο 23% ο δείκτης θετικότητας – Εντός Απριλίου οι αποφάσεις για την 4η δόση

Σε παράταση της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας. Η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη με τον δείκτη θετικότητας να αγγίζει το 23%, ενώ εντός Απριλίου θα αποφασισθεί η χορήγηση τέταρτης δόσης για τους άνω των 65 ετών.

Η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 έχει επικρατήσει στο 50% των νέων κρουσμάτων. Το νέο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και από την παραλλαγή Όμικρον.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 104.145 τεστ, 23.529 κρούσματα, 337 διασωληνωμένους, 58 θανάτους, ενώ ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύθηκε στο 22,59%.

Η Όμικρον δεν είναι αμελητέα, οδηγεί σε νοσηλείες και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης νέων μεταλλάξεων επεσήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σε εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής Αθήνας. Τόνισε πάντως ότι στο εξωτερικό περιορίζεται η χρήση μάσκας.

Σημαντικό είναι το ποσοστό των επαναλοιμώξεων, καθώς σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, από την αρχή του 2022 περίπου 90.000 κρούσματα είναι επαναλοιμώξεις.

Η αυξημένη διασπορά οδηγεί σε αύξηση νοσηλειών που αφορά κυρίως ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο 4ης δόσης. Όπως τόνισε μάλιστα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μέσα στον Απρίλιο αναμένονται οι αποφάσεις της επιστημονικής επιτροπής.

Την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, αλλά και αναβάθμισης της ποιότητας της φροντίδας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στα επίσημα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, που έχει ιδρύσει στην Αθήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, έχουμε την υποχρέωση προς τους Έλληνες πολίτες να ενισχύσουμε περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το κάνουμε πιο ανθεκτικό και να εξασφαλίσουμε ότι δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα της περίθαλψης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξάλλου, ανακοινώθηκε η έναρξη του νέου προγράμματος του Κέντρου για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. «Γνωρίζω ότι η βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα είναι προτεραιότητα για εσάς. Φιλοξενώντας το Κέντρο για την Ποιότητα της Φροντίδας του ΠΟΥ, η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση να ηγηθεί όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης σε ολόκληρη την περιοχή» τόνισε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ.

Άλλο ένα αντιϊκό φάρμακο, το χάπι της Pfizer, είναι πλέον διαθέσιμο στη χώρα μας και σε λίγες ημέρες θα αρχίσει η χορήγησή του.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Ειρήνη Κυρίτση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος