Αριθμός – σοκ στους διασωληνωμένους – “Σαρώνουν” την Αττική οι μεταλλάξεις

Με τους δείκτες του τρίτου κύματος της πανδημίας να επιδεινώνονται διαρκώς, δραματική πίεση δέχεται πλέον το Σύστημα Υγείας, λόγω της έκρηξης του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19, ενώ οι μεταλλάξεις του κορονοϊού σαρώνουν την Αττική.

Σοκαριστική είναι η άνοδος του αριθμού των διασωληνωμένων που μέσα σε ένα 24ωρο ξεπέρασαν τους 500. Αυξήθηκαν κατά 27 από την Τετάρτη την ώρα που σαρώνουν οι γνωστές μεταλλάξεις και εντοπίζονται 16 νέες στην Αττική που είναι υπό διερεύνηση.

506 ασθενείς ειναι διασωληνωμένοι, καταγράφηκαν 51 νέοι θάνατοι και συνολικά 2.570 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 1.282 είναι στην Αττική.

Από τα 400 δείγματα που ελέγχθηκαν τις τελευταίες 15 μέρες, τα 368 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη και τρία στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος.

Η δραματική κατάσταση αποτυπώνεται στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), όπου πλέον όλη η Ελλάδα είναι κόκκινη.

Η πληρότητα των εντατικών ξεπέρασε το 91%, ενώ δεκάδες είναι οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.

“Όταν σε κάθε εφημερία δεχόμαστε 70 ή 80 εισαγωγές Covid είναι πάρα πολύ δύσκολο να τις διαχειριστούμε” τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Αττικόν», Ηρακλής Τσαγκάρης.

Διαρκώς αναπτύσσονται νέες κλίνες, απλές και ΜΕΘ COVID. Την Πέμπτη ξεκίνησε και η μεταφορά περιστατικών με κορονοϊό στην κλινική “Λητώ” και στο Ιατρικό Περιστερίου.

Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ιωάννινα και Σέρρες.

“Για να δούμε αποκλιμάκωση, θα δούμε τα λύματα. Περιμένουμε μείωση 10-20% που να είναι σταθερή και σε 5-7 ημέρες μείωση των κρουσμάτων” είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

“Οι ειδικοί επίμονα επισημαίνουν ότι βασικοί λόγοι μετάδοσης είναι η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός. Εξίσου βέβαιο είναι ότι ανεβαίνουμε την τελευταία ανηφόρα και οφείλουμε όλοι να είμαστε στην ίδια πλευρά του μετώπου. Απέναντι στον ιό” σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

“Η κοινωνία πληρώνει με ένα αποτυχημένο πεντάμηνο lock down – το χειρότερο της Ευρώπης – τις εγκληματικές ιδεοληψίες του κ. Μητσοτάκη” σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο νεότερος ασθενής με κορονοϊό στη χώρα είναι ένα βρέφος 5 ημερών. Μεταφέρθηκε με αναπνευστική δυσχέρεια από το νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” στο Νοσοκομείο Παίδων. Νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στη μονάδα λοιμώξεων για Covid.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Σοφία Πατραμάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος