«Κλέων»: Στην ανηφόρα ο υδράργυρος – Β. Κικίλιας: Όλοι οι φορείς σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Θερμική εισβολή αναμένεται από την Τετάρτη, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 44°C και τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται επί ποδός. Αυτήν την ώρα στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας είναι σε εξέλιξη σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης, με αντικείμενο συζήτησης τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης τόσο σε επίπεδο πυροπροστασίας όσο και για την προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων, καθώς αναμένονται δύσκολες μέρες.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε νωρίτερα ότι εκτός από τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση οι πολίτες, οι Δήμοι και όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Επισήμανε την ανάγκη για προσοχή και προστασία των ευπαθών ομάδων και των ζώων συντροφιάς ενώ μίλησε και για ειδική μέριμνα σε σχέση με τους εργαζομένους. Ακόμα είπε ότι τις επόμενες μέρες απαιτείται η μέγιστη δυνατή ευθύνη όλων καθώς δεν επιτρέπονται, ειδικά αυτές τις μέρες. συμπεριφορές αμέλειας σε σχέση με κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: «Αυτό το οποίο θα θέλαμε να ζητήσουμε είναι προσοχή και προστασία πρώτα απ’ όλα για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, τα βρέφη, τα ζώα συντροφιάς και ειδική μέριμνα και για τους εργαζόμενους και για όλους τους πολίτες αυτές τις ημέρες που θα αντιμετωπίσουμε έντονα καιρικά φαινόμενα.

Και μία ακόμα παράκληση, αυτό θα γίνεται σε όλη τη διάρκεια της περιόδου πυροπροστασίας, τη μέγιστη δυνατή ευθύνη όλων μας, δεν επιτρέπονται ειδικά αυτές τις ημέρες συμπεριφορές αμέλειας σε ότι έχει να κάνει με τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς. Θα ήθελα να ζητήσω λοιπόν μιας που όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εναρμονισμένος για τις μέρες που έρχονται και οι πολίτες και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, όλοι οι φορείς να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, η οποία δεν είναι πρωτόγνωρη για τη χώρα μας ούτε για τις μεσογειακές χώρες, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Το υπουργείο Εργασίας απηύθυνε ήδη αυστηρή σύσταση στους εργοδότες, για μείωση και παύση εργασιών μεταξύ 10 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα, ενώ το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης, συστήνοντας μεταξύ άλλων περιορισμό των μετακινήσεων.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες ενόψει του καύσωνα Cleon

Για σήμερα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και στα νότια τμήματά του τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φθάσει στα βόρεια και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 35 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 και τοπικά τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

«Κλέων»: Στην ανηφόρα ο υδράργυρος – Β. Κικίλιας: Όλοι οι φορείς σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση του καύσωνα
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας συστήνει στους πολίτες και ιδιαίτερα στους χρόνια πάσχοντες να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο. Επίσης, συστήνεται η χρήση καπέλου και ελαφρού ντυσίματος, συχνή ενυδάτωση με ελαφριά γεύματα και αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας

ΙΣΑ: Μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα – Τι πρέπει να κάνουν οι ευπαθείς ομάδες

Ομάδες ειδικών του Δήμου Αθηναίων που θα απαρτίζονται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους θα βρίσκονται στο δρόμο για να βοηθήσουν τους άστεγους με γεύματα, δροσερό νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

Εν όψει του σφοδρού κύματος καύσωνα, ο Δήμος Αθηναίων θα λειτουργήσει 7 ειδικά διαμορφωμένες κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Θερμική καταπόνηση εργαζομένων – Χρήσιμες οδηγίες από το EΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος