Κιβωτός του Κόσμου: Φύλλο και φτερό τα οικονομικά – Έρευνα για τυχόν τεκνοθεσίες

Array

Μετά τις βαριές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ξυλοδαρμούς, που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, η Κιβωτός του Κόσμου βρίσκεται τώρα στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος.

Οι σαρωτικοί έλεγχοι που αφορούν και τον πατέρα Αντώνιο και το στενό του περιβάλλον, διενεργούνται παρουσία της προέδρου του νέου διοικητικού συμβουλίου Αλεξάνδρας Μαρτίνου. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η έρευνα επεκτείνεται ακόμη και σε τυχόν παράνομες υιοθεσίες.

Σαρωτικές έρευνες στο λογιστήριο της Κιβωτού – Ανοίγουν οι λογαριασμοί

Φύλλο και φτερό κάνουν τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, που εδώ και δύο 24ωρα εξετάζουν τα δεδομένα που έχουν πάρει στην κατοχή τους από το λογιστήριο του ιδρύματος στον Κολωνό. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι ισολογισμοί, οι δωρεές και οι δαπάνες της οργάνωσης. Στην έρευνα συμμετέχει η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος που ελέγχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου, πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας του και στενών συνεργατών τους για τυχόν παράνομο πλουτισμό.

Ερευνώνται οι φορολογικές τους δηλώσεις, για κινητή και ακίνητη περιουσία, με πρώτο ερευνώμενο αδίκημα αυτό της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Η προστασία των παιδιών είναι το πρώτο μέλημα του νέου Δ.Σ. της Κιβωτού του Κόσμου, ενώ για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών. Το πρωί τρία μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στον Κολωνό.

«Έχουμε έρθει για να βοηθήσουμε αυτή την κατάσταση, γιατί δεν θέλουμε να μείνει κανένα παιδί στο δρόμο, όλη μας τη ζωή έχουμε ασχοληθεί με την παιδική προστασία. Να μην εγκαταλείψουμε την Κιβωτό γιατί είναι πολλά τα παιδιά και πρέπει να τα βοηθήσουμε»

Έλεγχοι θα γίνουν και στις δομές της Περιφέρειας. Η αρχή έγινε με την αιφνιδιαστική έφοδο που πραγματοποίησε το πρωί κλιμάκιο της περιφέρειας Πελοποννήσου στη δομή Καλαμάτας, με φόντο την αποκάλυψη ότι το συγκεκριμένο παράρτημα λειτουργεί εδώ και 2,5 χρόνια χωρίς άδεια. Η έρευνα επεκτείνεται και στο θέμα των υιοθεσιών, καθώς έλεγχοι αποκάλυψαν ότι υπήρξαν ύποπτες βαφτίσεις παιδιών.

Ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης είπε σχετικά: «Οπότε εδώ υπάρχει ένα θέμα και θα κληθεί πάλι η Κιβωτός να απαντήσει ποια είναι η νομική βάση και γιατί γινόταν αυτό και να αποδείξει, εάν αυτό ίσχυε και πόσο ίσχυε, σε τι βαθμό.

Για “γροθιά στο στομάχι” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις τελευταίες αποκαλύψεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να προκαταλάβουμε την έρευνα.

«Πολιτική αυτής της κυβέρνησης και της προηγούμενης είναι να έχουμε λιγότερα παιδιά σε τέτοιες δομές, δεν πρέπει τα παιδιά να βρίσκονται σε τέτοιες δομές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εισαγγελική έρευνα για τις κακοποιήσεις

Παιδαγωγοί και κοινωνικοί λειτουργοί, νυν και πρώην, καταθέτουν στους Εισαγγελείς Ανηλίκων περιστατικά κακοποιητικών συμπεριφορών και προσπαθούν να πείσουν δύο παιδιά που έχουν πέσει θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους, την ώρα που αποκαλύπτονται νέα περιστατικά ξυλοδαρμών.

«Έφαγε ξύλο, σφαλιάρα τον κόψανε από τη μάθηση δεν πήγαινε σχολείο … είχαν πιάσει να χτυπάνε μία κοπέλα… τον αδελφό μου τον κλείνανε σε ένα ντουλάπι ήταν χειρουργημένος… έχω δει και παιδιά να πηγαίνουν στο δωμάτιό του» λέει πρώην τρόφιμος της Κιβωτού του Κόσμου.

Ένας από τους μάρτυρες που έχει ήδη καταθέσει στη Δικαιοσύνη φέρεται να έχει δηλώσει ότι είχε ακούσει από τρίτους ακόμα και για περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος