«Κιβωτός του Κόσμου»: Στην Εισαγγελία Ανηλίκων τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις καταγγελίες ξυλοδαρμού

Array

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμούς παιδιών. Οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για τις συνθήκες που επικρατούν σε πέντε δομές σε Αττική και Περιφέρεια, ενώ στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Ανηλίκων βρίσκονται συνολικά τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις καταγγελίες ξυλοδαρμού. Την ίδια ώρα νέα μαρτυρία έρχεται στο φως μέσω της ΕΡΤ από παιδί που έζησε στις δομές του ιδρύματος.

Υπό την σκιά της σοκαριστικής καταγγελίας 19χρονου για σεξουαλική κακοποίηση από στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου» νέα μαρτυρία έρχεται στο φως μέσω της ΕΡΤ από παιδί που έζησε στις δομές του ιδρύματος. Με αφορμή μία κλοπή που είχε καταγγείλει εργαζόμενος της δομής το παιδί που θεωρήθηκε ύποπτο φέρεται να έζησε ένα μαρτύριο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ο φόβος ήταν αυτός που δεν επέτρεπε στα παιδιά να μιλήσουν για τα όσα φέρεται να βίωναν.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο 18χρονος φιλοξενούμενος της Κιβωτού, στην Πωγωνιανή φέρεται ότι το στέλεχος που εμπλέκεται και στην υπόθεση των ξυλοδαρμών του Βόλου είναι ο ίδιος άνθρωπος που όταν ήταν 13 ετών για ασήμαντη αφορμή χειροδίκησε εις βάρος του και πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό αλλά υπάρχουν και άλλα παραπτώματα. Με αυτό τον τρόπο προσπάθησε να τιμωρήσει και άλλα τρία παιδιά που χειροδίκησε, είπε ο 18χρονος στον ρεπόρτερ της ΕΡΤ Ιωαννίνων Βασίλη Σιώμο.

Μάλιστα ο 18χρονος είχε φιλοξενηθεί και στη δομή του Βόλου. Εκεί λοιπόν, μετά από μία κλοπή, ένα κλιμάκιο μαζί με το άτομο που ήταν και στα Γιάννενα ήρθαν στο Βόλο και έκαναν προανάκριση για να δουν ποιος έκλεψε τα χρήματα. Εκεί φέρεται ότι κακοποίησαν και χτυπούσαν τρεις υπόπτους που θεωρούσαν ότι μπορεί να έκλεψαν τα χρήματα. Μπαίνανε στα δωμάτια το βράδυ, τους φίμωσαν και τους χτύπαγαν πάρα πολύ. Την επόμενη μέρα βλέπαμε, λέει, τα παιδιά να είναι χτυπημένα με μαυρισμένα μάτια και να φέρουν σημάδια χτυπημάτων και λέγαμε τι συνέβη και μας λέγανε ότι βλέπανε εφιάλτες και τραυματίστηκαν μόνα τους.

Επίσης, έχει κληθεί και ένας 15χρονος από εδώ, από τη δομή της Πωγωνιανής να δώσει κατάθεση στην Εισαγγελία. Εχθές επιδόθηκε το έγγραφο της κλήσης από την αστυνομία. Ο 15χρονος ήταν και αυτός στη δομή του Βόλου και ίσως να τον έχει υποδείξει 19χρονο ότι μπορεί να γνωρίζει για το τι ακριβώς έχει συμβεί στη δομή του Βόλου.

Σημειώνεται ότι διαφορετικά πρόσωπα καταγγέλλουν περιστατικά τρόμου σε ξεχωριστές περιοχές καθιστώντας κομβικές τις έρευνες της αστυνομίας με τις δομές της Κιβωτού σε Βόλο, Χίο, Ιωάννινα, Αθήνα και Καλαμάτα να έχουν μπει στο μικροσκόπιο. Δύο καταγγελίες κάνουν λόγο για σεξουαλική κακοποίηση και ακολουθούν φερόμενοι ξυλοδαρμοί, απειλές και τιμωρίες.

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2020, ο πατέρας Αντώνιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για ανυπόστατα ψεύδη, ενώ η πρεσβυτέρα, πρόεδρος του Οργανισμού, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα παιδιά που προχώρησαν σε καταγγελίες να είναι υποκινούμενα.

Εν τω μεταξύ, η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «παρακολουθεί με στεναχώρια και προβληματισμό, τα όσα δημοσιογραφικά βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την «Κιβωτό του Κόσμου» και παρακαλεί αφενός τους εμπλεκόμενους και μη συνηγόρους (των οποίων ενδεχομένως να ζητηθεί η γνώμη τους από ΜΜΕ), όσο και τα ίδια τα ΜΜΕ, να σεβαστούν το τεκμήριο αθωότητας κάθε τυχόν υπόπτου αλλά και κατηγορουμένου, το οποίο έχει καταστρατηγηθεί βάναυσα στις μέρες μας, σε μία σειρά υποθέσεων, με ευθύνη όλων μας, καθότι το αίμα, η αρένα και τα λιοντάρια, δεν αρμόζουν στο νομικό μας πολιτισμό και τη Δίκαιη Δίκη, η οποία είναι το ζητούμενο για τον καθένα και αποτέλεσε το αντικείμενο του πρόσφατου 23ου Συνεδρίου μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος