Υπ. Εργασίας: Προγράμματα για ανέργους και προστασία του κατώτατου μισθού (video)

«Από την 1η Φεβρουαρίου του 2019, ισχύει ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, ο οποίος αυξήθηκε κατά 11%», υπενθύμισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο, για τις δράσεις σχετικά με τη μείωση της ανεργίας και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
Σύντομα αναμένεται και η εγκύκλιος για τις τριετίες, καθώς και η υπουργική απόφαση για την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών των νέων.

«Οι δύο εμβληματικές παρεμβάσεις που υλοποιήσαμε το τελευταίο εξάμηνο ήταν η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Αύγουστο του 2018 και η αύξηση του κατώτατου μισθού με την ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών, από την 1η Φεβρουαρίου 2019», είπε.

«Από τον περασμένο Αύγουστο έχουμε επεκτείνει και καταστήσει γενικώς υποχρεωτικές 11 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καλύπτουν συνολικά πάνω από 200.000 εργαζόμενους και σημαίνουν αυξήσεις μισθών για δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς» σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, βελτίωση του εισοδήματός τους από την αύξηση του κατώτατου μισθού βλέπουν 600.000 εργαζόμενοι και «άλλοι 280.000 συμπολίτες μας που λαμβάνουν επιδόματα τα οποία συναρτώνται από το ύψος του κατώτατου μισθού, όπως το επίδομα ανεργίας και οι παροχές μητρότητας».

«Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων», τόνισε η `Εφη Αχτσιόγλου, διαβεβαιώνοντας ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα να ελέγξουν την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού».

Συμμόρφωση των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα μέχρι την 28η Φεβρουαρίου

«Βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα στο υπουργείο Εργασίας και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να ελέγξουμε την τήρηση του νέου αυξημένου κατώτατου μισθού με συγκεκριμένο σχέδιο και εργαλεία» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

«Μέσα από το πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, ξέρουμε ποιες είναι οι επιχειρήσεις που αμείβανε κάτω από τα όρια του νέου κατώτατου μισθού και πρέπει να προσαρμοστούν. Μπορούμε, επιπλέον, ανά πάσα στιγμή να δούμε μέσα από το σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” πόσες και ποιες από τις επιχειρήσεις αυτές προσαρμόστηκαν. Επομένως, μετά το τέλος της περιόδου που καλούνται να τροποποιήσουν οι επιχειρήσεις τις αποδοχές των εργαζομένων τους, που είναι η 28η Φεβρουαρίου, θα μπορούμε να ελέγξουμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια τη συμμόρφωση και να προχωρήσουμε, όπου υπάρχει ανάγκη, σε κυρώσεις».

«Στο ίδιο δείγμα επιχειρήσεων θα χρησιμοποιήσουμε το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τα εργαλεία ανάλυσης κινδύνου, για να εντοπίσουμε πρακτικές αποφυγής του κατώτατου μισθού που μπορεί να βασίζονται στη μετατροπή δηλωμένης εργασίας σε αδήλωτη ή υποδηλωμένη» πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου, εξηγώντας ότι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν στο διάστημα εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή μείωση των δηλωμένων ωρών εργασίας εντοπίζονται και μπαίνουν κατά προτεραιότητα στον προγραμματισμό ελέγχων του Σώματος.

“Εχουμε στοχευμένα προγράμματα για τους ανέργους”, πρόσθεσε ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος.

Συνολικά 11 προγράμματα του ΟΑΕΔ είναι ανοιχτά για τους ανέργους, ενώ τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν 220.000 άνεργοι.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος