Ξεκινούν οι διαδικασίες κατεδαφίσεων – Θυροκόλληση για 61 αυθαίρετα (video)

Από την κοίτη του ρέματος Σούρες ξεκινούν οι πρώτες  διαδικασίες κατεδαφίσεων στη Μάνδρα, εννέα μήνες από τις φονικές πλημμύρες της 15ης Νοέμβρη του 2017. Στη λίστα που παρέδωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εντάσσονται συνολικά 27 αυθαίρετα στην περιοχή της Μάνδρας, σπίτια, αποθήκες αλλά και το αμαξοστάσιο του Δήμου που εντάχθηκε στην εικόνα της αυθαιρεσίας.

Με τη θυροκόλληση για 61 αυθαίρετα που κρίθηκαν επικίνδυνα ξεκινά η διαδικασία των κατεδαφίσεων στην Περιφέρεια Αττικής. 27 αυθαίρετα για την περιοχή της Μάνδρας, 21 μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες στο Σαρωνικό, την Ανάβυσσο και το Πόρτο Ράφτη και 13 κατοικίες σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη. Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες ήδη οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση». Για όλες τις περιπτώσεις, υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, ενώ δεν προβλέπεται αποζημίωση.

Αυθαιρεσίες ακόμα και μετά από την πικρή εμπειρία της τραγωδίας στο Μάτι, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, κατήγγειλε ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, ο οποίος είναι και προϊστάμενος της πολεοδομίας στην περιοχή.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών της Ραφήνας, μίλησε στην ΕΡΤ για οικισμό που δημιουργήθηκε από 3.500 αυθαίρετες κατοικίες σε 4.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αντιδράσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απάντησε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Είναι μια απόφαση που έτυχε ευρείας αποδοχής στη Βουλή, πρέπει να προχωρήσουμε».
Ο υπουργός χαρακτήρισε «αντιφατικές» τις εκτιμήσεις της ΝΔ περί προσπάθειας αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και διερωτήθηκε γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε στη Βουλή την τροπολογία που επιταχύνει τις διαδικασίες για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, η χρηματοδότηση εγκρίθηκε από το «Πράσινο Ταμείο», ενώ θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα που προσφέρουν οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν και επιτρέπουν την επέκταση εργολαβιών κατεδάφισης που έχει ήδη συνάψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Προκόπης Αγγελόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος