Βαριά “λαβωμένα” τα Χανιά από την κακοκαιρία-Κοντά στους πολίτες κυβέρνηση και κόμματα (video)

Το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας από τα Χανιά άλλαξε κυριολεκτικά το τοπίο. Ο κατακλυσμός και οι ορμητικοί χείμαρροι προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στις υποδομές και τις περιουσίες και τώρα που αποτραβήχτηκαν τα νερά αποκαλύπτεται η καταστροφή. Ο τηλεοπτικός φακός κατέγραψε από ψηλά εικόνες που προκαλούν σοκ και δέος.

Την ίδια ώρα, εφτά φορτηγά των ενόπλων δυνάμεων με τον απαραίτητο εξοπλισμό των συναρμολογούμενων μεταλλικών γεφυρών τύπου Belley, έφθασαν στην περιοχή του Πλατανιά, μαζί με εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό.

Άνδρες του στρατού δίνουν μάχη με τον χρόνο, ώστε να τοποθετήσουν δύο γέφυρες στη θέση αυτών που κατέρρευσαν και να επανασυνδέσουν τα 20 χωριά που έχουν αποκοπεί από την πόλη των Χανίων, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας. Συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των ζημιών στην ύδρευση και την ηλεκτροδότηση.

Αυτοψία στην περιοχή πραγματοποίησε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος έδωσε την εντολή για την μεταφορά των δύο γεφυρών, ενώ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν άλλες δύο σε ετοιμότητα αποστολής.

Για κακοτεχνίες και έλλειψη συντήρησης μιλούν οι ειδικοί.

Άμεση θα είναι η αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων. Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη η χρηματοδότηση των 10 εκατομμυρίων ευρώ προς την Περιφέρεια έχει ήδη εγκριθεί, οι μελέτες στα σημεία των τεσσάρων κατολισθήσεων του ΒΟΑΚ έχουν ολοκληρωθεί και προχωρά η διαδικασία για την αποκατάσταση των ζημιών. “θα υπάρξει τμήμα ειδικής υπηρεσίας δημοσίων έργων που θα είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στην Κρήτη” πρόσθεσε ο κ. Πολάκης.

Μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με αναστολή τρεχουσών εισφορών και δόσεις.

Κλιμάκιο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, και του Ποταμιού, επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές.

Να ενεργοποιηθεί το κονδύλι της ΕΕ που αφορά τις φυσικές καταστροφές, ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη, που επισκέπτεται τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές.

Επίσκεψη στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές των Χανίων, πραγματoποίησε την Τετάρτη κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) στο οποίο συμμετείχαν οι βουλευτές Γιάννης Μανιάτης, Βασίλης Κεγκέρογλου και τοπικά στελέχη του κόμματος.

Ο κ. Μανιάτης ζήτησε να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία.

«Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Προφανώς, η πρώτη σκέψη είναι σήμερα στους ανθρώπους που είναι αποκλεισμένοι, στους ανθρώπους που θέλουν βοήθεια, στους ανθρώπους που πρέπει να τρέξει η πολιτεία να τους ενισχύσει, καθώς έχασαν τις περιουσίες τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά την επίσκεψή του στη γέφυρα του Κερίτη που κατέρρευσε σαν χαρτί μπροστά στην κάμερα και στις περιοχές που επλήγησαν στα Χανιά.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος