Τραγωδία στην Δ. Αττική – Νεκροί και τραυματίες – Ανυπολόγιστες καταστροφές (video)

Εικόνες βιβλικής καταστροφής, 15 νεκρούς και 17 τραυματίες άφησαν πίσω τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την δυτική Αττική το βράδι της Τρίτης και την Τετάρτη. Εθνικό πένθος κήρυξε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την κήρυξη εθνικού πένθους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την καταστροφή που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Δυτική Αττική και μεγαλώνει το δράμα από τις φονικές πλημμύρες με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τα 15 άτομα, εκ των οποίων οι 5 πέντε γυναίκες. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό κατοίκων που φέρονται ως αγνοούμενοι, αλλά και οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων που δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους, όπως ασθενών και ηλικιωμένων. Στο Θριάσιο νοσοκομείο νοσηλεύονται 17 τραυματίες, ανάμεσά τους μία γυναίκα είναι σε σοβαρή κατάσταση και βρίσκεται διασωληνωμένη.

Οι σοροί δύο ανδρών εντοπίστηκαν το μεσημέρι στις θαλάσσιες περιοχές Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Εκτιμάται ότι πρόκειται για δύο άτομα που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, μετά τη σφοδρή πρωϊνή νεροποντή στη Νέα Πέραμο.

Οι σοροί εντοπίστηκαν από κυβερνήτη λάντζας και ειδοποιήθηκε άμεσα το Λιμενικό Σώμα. Πρόκειται για έναν 81χρονο άνδρα που βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή Ασπροπύργου πλησίον της προβλήτας «Ελληνικά Πετρέλαια» και σε απόσταση περίπου εκατόν πενήντα μέτρων από την ακτή.

Δύο είναι οι αγνοούμενοι: ένας 32χρονος οδηγός νταλίκας αγνοείται από το πρωί στην παλαιά εθνική Αθηνών – Θηβών. Το όχημα βρέθηκε παρασυρμένο από τα νερά αλλά ο οδηγός δεν ήταν μέσα στο όχημα. Ένας 50χρονος αγνοείται στην Ν. Πέραμο και οι προσπάθειες των συνεργείων της Πυροσβεστικής για την ανεύρεσή του είναι ακόμα άκαρπες.

Κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη για δεύτερη ημέρα, τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.  Απογοητευτική είναι η εικόνα των δρόμων στην Μάνδρα και την Ν. Πέραμο παρά τις ακατάπαυστες ενέργειες των σωστικών συνεργείων, ενέργειες τις οποίες δυσχεραίνουν οι καιρικές συνθήκες και η νύκτα, ενώ τίθεται ζήτημα ασφαλείας για τους τυχόν επιζώντες εγκλωβισμένους

Η Πυροσβεστική έχει λάβει έως τώρα περισσότερες από 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και απεγκλωβισμούς 86 ατόμων, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, από σπίτια και αυτοκίνητα. Η περιοχή της Μάνδρας και της Νέας Περάμου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στη Νέα Πέραμο έχει διακοπεί και η υδροδότηση και γίνονται προσπάθειες για αποκατάσταση της βλάβης, ενώ κλειστά έμειναν σήμερα τα σχολεία. Η προσπάθεια των συνεργείων για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα.

Τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις συνδράμουν δυνάμεις από όλη την Αττική, καθώς και από όμορους νομούς. Συνολικά, επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές 190 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 55 οχήματα, δυνάμεις της ΕΜΑΚ με σωστικά συνεργεία και δύτες, ενώ έχουν σχηματιστεί 70 συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων.

Κλιμάκια της περιφέρειας Αττικής ξεκινούν από αύριο την καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, ενώ οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στους δήμους και τη διεύθυνση ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής.

Κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου στο 39ο χιλιόμετρο στο ύψος των Μεγάρων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ν. Πέραμο, καθώς και στο 35ο χιλιόμετρο στη Ν. Πέραμο – και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας – και στον κόμβο διυλιστηρίων προς Ν. Πέραμο. Διακεκομμένη παραμένει η κυκλοφορία στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου σε δύο σημεία: στο 23ο χιλιόμετρο, στον κόμβο Παραδείσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, όπου η κίνηση των οχημάτων διοχετεύεται απο τις ράμπες του κόμβου προς Αθήνα, και στον κόμβο Μάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα. Κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική Αθηνών-Θηβών, καθώς και η έξοδος της Αττικής Οδού από Θήβα προς Ελευσίνα.

Εντολή για κατεπείγουσα έρευνα για τα αίτια της καταστροφής και τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος.

Για συνέχιση του κύματος κακοκαιρίας έως την Κυριακή, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και δυνατούς ανέμους, προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης η μετεωρολογική.

Στην έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, του αρχηγού της πυροσβεστικής και της περιφερειάρχη, διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και προέχει η ολοκλήρωση των επιχειρήσεων διάσωσης που θα συνεχιστούν μέχρι το πρωί.

Εντολή δόθηκε στην Πολιτική Προστασία να ενημερώνει τους πολίτες για τα καιρικά φαινόμενα, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να ανοίξουν θέρετρα του στρατού και ξενοδοχεία, ώστε να μπορέσουν να μείνουν οι πληγέντες. Η καταγραφή των ζημιών θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων διάσωσης ενώ η κυβέρνηση τονίζει τη δέσμευσή της για την αποκατάσταση των προβλημάτων και των καταστροφών.

Σχετικές ειδήσεις: Δ. Αττική: Ανθρώπινη τραγωδία και βιβλική καταστροφή-Κλειστοί δρόμοι

Που αποδίδεται ο κατακλυσμός – Η πρόγνωση του καιρού

Α. Τσίπρας: Eθνικό πένθος και άμεσα μέτρα στήριξης

Οδύνη για τα θύματα της θεομηνίας στην Δυτική Αττική

Οικονομική στήριξη ζήτησε ο Δ. Παπαδημούλης από την Κομισιόν

Ξεκινά η καταγραφή των ζημιών για την αποκατάσταση των πληγέντων

Εκτεταμένες οι ζημιές στη Σύμη από την κακοκαιρία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος