Θεοδωρίδου: Μονόδρομος για την προστασία ο εμβολιασμός

Μονόδρομος για την προστασία είναι ο εμβολιασμός, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρας μας. Σημείωσε ότι βιώνουμε μια κατάσταση που ήταν αναμενόμενη, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο όμως με την διαθεσιμότητα των εμβολίων και στις υπό ανάπτυξη χώρες που έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη που έχει γίνει σχετικά με τη συμπεριφορά του ανοσιακού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις, σύμφωνα με την οποία φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές ιού.

Συνεπώς, ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου επισημαίνοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει τα 194 κράτη μέλη του να επιταχύνουν τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλής προτεραιότητας, και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση των υπηρεσιών Υγείας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε δεν είναι γνωστό ακόμη πόσο μεταδοτικός είναι ο νέος παραλλαγμένος ιός αλλά με βάση τα πρώτα στοιχεία αναμένεται να είναι αυξημένα μεταδοτικός. Είναι άγνωστο επίσης αν προκαλεί βαρύτερη νόσο, καθώς τα πρώτα 100 άτομα που μολύνθηκαν νόσησαν ελαφρά με ήπια συμπτώματα κακουχίας και μυαλγίες, ωστόσο η ηλικία των περισσότερων ήταν νεαρή.

Συνοψίζοντας, η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον υπαγορεύει:

α) την εντατικοποίηση των εμβολιασμών – 1ης, 2ης, 3ης δόσης. Όσοι είναι πλημμελώς εμβολιασμένοι να συμπληρώσουν τον εμβολιασμό τους

β) την τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης διασποράς του ιού

γ) υπομονή και ψυχραιμία μέχρι να έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα για το μέγεθος του προβλήματος

Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου κάλεσε να “θυμηθούμε την βασική ανάγκη υποστήριξης διαθεσιμότητας εμβολίων για χώρες που περιμένουν, κάπου στον πλανήτη μας, τα εμβόλια”.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος