Μαγιορκίνης: Τα τοπικά μέτρα “σβήνουν εστίες” – Προβληματισμός για τους οίκους ευγηρίας (video)

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων στις προνομιακές δομές, καθώς μετά τους 6 θανάτους σε μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων στο Ασβεστοχώρι, εμφανίζονται νέες εστίες κορονοϊού στα γηροκομεία. Στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης και στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου», αναφέρεται νέο ύποπτο κρούσμα, ενώ χθες εντοπίστηκαν 22 θετικά. Όμως και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν 14  εργαζόμενοι από το υγειονομικό προσωπικό. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ  ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι σε συγκεκριμένες δομές υποβάλλονται σε εξέταση αμέσως μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές. 

“Είναι νωρίς να πούμε για καθολικό χαρακτήρα lockdown καθώς φαίνεται ότι τα τοπικού χαρακτήρα μέτρα σβήνουν εστίες, τουλάχιστον στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου χωρίς τόσο μεγάλο οικονομικό πλήγμα”, ανέφερε το πρωί στην ΕΡΤ, ο Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Εάν είχαν τηρηθεί σε πολύ καλό επίπεδο τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν θα είχαμε φτάσει ούτε σε αυτό το σημείο”, επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης. “Υπήρξαν χώροι υπερμετάδοσης λόγω συνωστισμού αλλά και κρούσματα με συγκεκριμένο βάρος από τα Βαλκάνια. Υπήρξαν όμως και “γκρίνιες ότι έπεσε κατακόρυφα η κίνηση λόγω του τεστ των 72 ωρών”, ανέφερε ο καθηγητής.

Η μεγαλύτερη διασπορά οφείλεται στην εσωτερική χαλάρωση και όχι στον τουρισμό, δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ανέφερε ότι είναι μεγάλη η άνοδος των κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3 θάνατοι και 217 νέα κρούσματα, 89 στην Αττική, 44 στην Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα σε διασπορά, ενώ από αύριο και ως τις 31 Αυγούστου τίθενται σε ισχύ τα ειδικά περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο και τη Χαλκιδική.

Δεν θα πάμε σε lockdown, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στο CNN, ο οποίος χαρακτήρισε την αύξηση των κρουσμάτων αναμενόμενη επειδή “ανοίξαμε την οικονομία και τον τουρισμό”. Η «έξαρση» ίσως είναι ένας υπερβολικά επιθετικός όρος για να χρησιμοποιηθεί στη δική μας περίπτωση, πρόσθεσε.

Τα ξημερώματα μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο Σινούκ της Πολεμικής Αεροπορίας 17χρονο αγόρι γαλλικής υπηκοότητας από την Κάλυμνο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, σε κάψουλα αρνητικής πίεσης.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

Ρεπορτάζ: Ελένη Τσιώτα, Ηλιάνα Σκουλή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος