Πεδίο μάχης και πάλι το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης – Έξι συλλήψεις

Νέα άγρια, πρωτοφανή επεισόδια σημειώθηκαν την Τετάρτη στο σχολικό συγκρότημα του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που μαθητές βρίσκονταν μέσα στις τάξεις. Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε, για δεύτερη συνεχή ημέρα, με μολότοφ, κροτίδες και πέτρες προς την πλευρά μελών φοιτητικών και άλλων συλλόγων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο, με αφορμή τα επεισόδια της Τρίτης. Δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά. Η Αστυνομία προχώρησε σε 23 προσαγωγές, από τις οποίες οι 6 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν λοστοί, ρόπαλα, σιδερογροθιές, στυλιάρια και ένα κόφτη τζαμιών. Πρόκειται για 17χρονους και έναν 15χρονο, όλοι τους μαθητές άλλου σχολείου. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για οπλοκατοχή και, κατά περίπτωση, για απείθεια.

Οι πρώτοι τρεις ανήλικοι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα που άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί όπλων. Αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ορίστηκε δικάσιμος για τον Φεβρουάριο ενώπιον του Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατείχαν μαχαίρια, ενώ φέρονται να κατευθύνονταν προς το σχολείο, όταν ξέσπασαν τα επεισόδια προς συνδρομή των ατόμων που βρίσκονταν εντός του συγκροτήματος.

Το πρωί στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης επικράτησε μεγάλη ένταση με πρωταγωνιστές ακροδεξιούς κουκουλοφόρους που είχαν μπει στο σχολείο. Φωνάζοντας ναζιστικά συνθήματα εκσφενδόνιζαν από το προαύλιο πέτρες, μπουκάλια, κροτίδες και μολότοφ προς την πλευρά μελών φοιτητικών και άλλων συλλόγων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια.

Δυο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Την παρέμβαση Εισαγγελέα για τα επεισόδια ζήτησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως «βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης».

Το υπουργείο Παιδείας καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια παράνομης διακοπής των μαθημάτων, δήλωσε και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Συλλαλητήριο στις 18:30 το απόγευμα της Τετάρτης, στην Πλ. Τερψιθέας στην Σταυρούπολη, διοργανώνουν μέλη της ΚΝΕ, της ΚΕΕΡΦΑ αλλά και φοιτητικών συλλόγων που δέχθηκαν χθες επίθεση από ακροδεξιούς εξωσχολικούς. Καλούν τους μαθητές των σχολείων της περιοχής να διαμαρτυρηθούν για την μισαλλόδοξη δράση των συγκεκριμένων ατόμων.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί. Συγκεκριμένα, κουκουλοφόροι βγήκαν πάλι έξω από το σχολείο και πέταξαν πέτρες προς φοιτητές που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική συγκέντρωση. Η επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων απέτρεψε την κλιμάκωση της έντασης προς στιγμή, ωστόσο τα επεισόδια συνεχίστηκαν σποραδικά, ενώ έγινε και περιορισμένη χρήση χημικών. Κουκουλοφόροι, ακροδεξιοί μέσα από το σχολείο ξεκίνησαν πετροπόλεμο και εκσφενδόνισαν βόμβες μολότοφ, ενώ στη συνέχεια μπαινόβγαιναν από τα κάγκελα και την πίσω πόρτα και δημιουργούσαν τις ταραχές.

Τα μαθήματα έγιναν χωρίς να επιτρέπεται η έξοδος από τις τάξεις

Οι μαθητές σταδιακά και ανά τάξη αποχώρησαν από το σχολείο. Τα μαθήματα έγιναν χωρίς να τους επιτρέπεται η έξοδος στην αυλή, στα διαλείμματα για λόγους ασφαλείας, όπως είπε μαθητής σε επικοινωνία που είχε με τον πατέρα του, μπροστά στην κάμερα της ΕΡΤ.

Οι καθηγητές είχαν ζητήσει να εκκενωθεί το σχολείο με ασφάλεια και να συνεχιστούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Πεδίο μάχης και πάλι το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης – Έξι συλλήψεις

Για εικόνες ντροπής έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας του υπ. Παιδείας, Αλ. Κόπτσης. Τέτοιες έκνομες ενέργειες δεν θα γίνουν ανεκτές, όποιος εμπλέκεται θα αναλάβει ευθύνη, και θα υπάρχουν αυστηρότατες κυρώσεις, η βία δεν είναι ανεκτή είπε.

Για «αποτροπιαστικά γεγονότα» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ σχετικά με τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Τα επεισόδια προκλήθηκαν, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, από «ομάδες ακροδεξιών – φασιστικών κύκλων, που ανάμεσά τους βρίσκονται – δυστυχώς – και μαθητές».

Μέσα στα σχολεία, επισήμανε η ΟΛΜΕ «καθημερινά οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να αντιπαλέψουμε τις φασιστικές και ναζιστικές ιδέες και πρακτικές, αντιμετωπίζοντας με παιδαγωγικό τρόπο όλους τους μαθητές μας. Όμως, η βία και οι φασιστικές πρακτικές και όσοι τις ασκούν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών και δεν έχουν καμία θέση μέσα στον σχολικό χώρο». Πρόσθεσε ότι «στις γειτονιές που «βασιλεύει» η φτώχεια, η ανέχεια, η εξαθλίωση, η απουσία οράματος και προοπτικής, εκεί βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο φασισμός». Η ΟΛΜΕ ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Γονέας μιλώντας στη ρεπόρτερ Λ. Χριστάρα είπε πως έφερε την κόρη του, μαθήτρια της Α Λυκείου, για μάθημα και καθώς απομακρυνόταν με το ΙΧ του πληροφορήθηκε για τα επεισόδια και επέστρεψε. “Το σχολείο είναι πολύ μεγάλο. Ακούσαμε ότι μπαίνουν άλλοι και όλα αυτά γίνονται από την αυλή. Τα παιδιά μέσα είναι καλά” είπε.

Άλλη γονέας είπε πως πληροφορήθηκε για τον τραυματισμό μαθητή, ωστόσο, δεν μπόρεσε κάποιος αρμόδιος να το επιβεβαιώσει. “Είμαστε έρμαιο μιας οπλισμένης περιθωριακής ομάδας και η αστυνομια να χτυπά τους εκλεγμένους του συλλόγου γονέων” είπε.

«Είναι απαράδεκτη η κατάσταση Έχει ευθύνη η διεύθυνση του σχολείου και η αστυνομία που τα επιτρέπει αυτά. Άγνωστοι που κάνουν τους μαθητές, ακραία στοιχεία που πρόσκεινται στη Χρυή Αυγή όπως μας είπαν οι ίδιοι όταν τους ρωτήσαμε το γιατί, μπαίνουν πάνω από τα κάγκελα και πετούν βόμβες μολοτοφ, πέτρες, προς γονείς και εκπαιδευτικούς μέσα από το σχολείο. Μας είπαν ‘είμαστε μέλη της Χρυσής Αυγής και θέλουμε να διώξουμε τους διαδηλωτές’» είπε ο Θανάσης Κοκωνάς πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν με τον ίδιο τρόπο που ξεκίνησαν και τα χθεσινά. Δηλαδή με την έξοδο των αγνώστων κουκουλουφόρων από το σχολείο.

Δείτε τους κουκουλοφόρους να πετούν αντικείμενα από το εσωτερικό του σχολείου κάνοντας ναζιστικούς χαιρετισμούς.

Πηγή Voria.gr

Λίγο πριν τα νέα επεισόδια ο Τάσος Παπαδόπουλος μέλος του Συλλόγου φοιτητών της Νομικής του ΑΠΘ μίλησε στην ΕΡΤ για τα χθεσινά επεισόδια  και την προϊστορία τους.

Ολα ξεκίνησαν χθες όταν φοιτητές που είχαν βρεθεί εκεί για να διαμαρτυρηθούν για προγενέστερη επίθεση δέχθηκαν νέα απρόκλητη επίθεση από αγνώστους.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η ομάδα που επιτέθηκε χθες στους φοιτητές, που βρέθηκαν στο σχολείο, για να καταδικάσουν προηγούμενη επίθεση που δέχτηκαν, αποτελείτο κυρίως από εξωσχολικούς εθνικιστές, που οργανωμένοι και εξοπλισμένοι προσπάθησαν  να σπείρουν τον φόβο σε φοιτητές και μαθητές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος