Στα 800 ευρώ η αποζημίωση των εργαζομένων- «Καμία απόλυση» η προϋπόθεση για στήριξη επιχειρήσεων (video)

Μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ αλλά και πρωτοβουλίες για την στήριξη της οικονομίας, των εργαζόμενων, των επιχειρήσεων και των θέσεων απασχόλησης ανακοινώνουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Στa 800 ευρώ θα ανέλθει, τελικώς, η αποζημίωση προς τους πολίτες των οποίων ανεστάλη η σύμβαση λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται.

Όπως ανεφερε ο υπουργός Οικονομικών όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ.

Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους με κόστος περίπου, στα 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι έχει αποφασιστεί αναστολή πλήρως ή εν μέρει 200.000 επιχειρήσεων με περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους. Επίσης επηρεάζονται δραστικά ακόμη 200.000 επιχειρήσεις και θα ενταχθούν στα μέτρα.

Εξάλλου, συνέχισε, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος Μαρτίου και Απριλίου για τους περίπου 500.000 εργαζόμενους ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα για αυτούς τους εργαζόμενους αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας θα ενεργοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός ύψους έως 3 δισ. ευρώ. Η ΤτΕ θα χορηγήσει στις τράπεζες για να στηρίξουν την οικονομία έως 2 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε.

Υπογράμμισε παράλληλα πως «από αυτήν την κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανείς δεν θα μείνει πίσω». «Κρινόμαστε άπαντες: κράτος, επιχειρήσεις, πολίτες» δήλωσε εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι «η ελληνική οικονομία θα εξέλθει νικητής, θα προχωρήσουμε όλοι μαζί σε ένα λαμπρότερο μέλλον, ειδικά εάν καθένας κάνει αυτό που πρέπει και του αναλογεί».

Με τη σειρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επισήμανε ότι όλα τα μέτρα έχουν ως προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ ανακοίνωσε αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες για όσες επιχειρήσεις πλήττονται.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕGA, στα 3,8 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει η νέα δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορονοϊό, καθώς στα 2 δισ. ευρώ του πακέτου από την κυβέρνηση θα υπάρξει επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ από το ειδικό ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν αλλά και σε εκείνες στις οποίες καταγράφεται σημαντική πτώση του τζίρου υπάρχει ήδη απόφαση από την προηγούμενη εβδομάδα για

– Αναστολή πληρωμής φορολογικών (για 4 μήνες) και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (για 3 μήνες) σε αρχικό στάδιο. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών το μέτρο αυτό πιθανότατα να επεκταθεί περαιτέρω.
-Μέριμνα και για τα ενοίκια.

· Μέτρα από τις τράπεζες για τα φυσικά πρόσωπα

Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε έκκληση προς τις τράπεζες, εκτός από τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν για αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου που οφείλονται από σήμερα και τουλάχιστον έως τις 30/9/2020 σε ενήμερες επιχειρήσεις, «να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες και για τα φυσικά πρόσωπα».

Δεν θα αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ φέτος

Τα νέα δεδομένα που έφερε ο κορονοϊός στην Ελλάδα άλλαξε και τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικων σχετικά με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, φέτος «ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να μεταβληθεί». Υπενθυμίζεται ότι είχε εξαγγελθεί η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Ήδη με απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα, παρατείνεται έως τις 10 Απριλίου η προθεσμία εντός της οποίας οι εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών για τις τιμές ζώνης των ακινήτων, στο πλαίσιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Μηδενική η ανάπτυξη το 2020

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, καθώς ακόμα κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς την ένταση και την έκταση του προβλήματος στην οικονομία λόγω του ιού, η ανάπτυξη εφέτος θα κυμανθεί στο 0% ή λίγο πάνω από αυτό. Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι προβλέψεις για την Ε.Ε. κάνουν λόγο για ύφεση 1,5% με 2%.

Oι ξενοδόχοι

Τη συνδρομή της Πολιτείας ζητάνε οι ξενοδόχοι της Αθήνας, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης τρόπων με τους οποίους θα ρυθμιστεί η λειτουργία των city hotels (ξενοδοχείων πόλεων), συνεχούς 12μηνης λειτουργίας.

Σε επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού προς αρμόδιους υπουργούς, εκφράζεται η ανάγκη για άμεση κατάρτιση ενός ειδικού καθεστώτος «προσωρινού χαρακτήρα», ή «εκτάκτου ανάγκης».

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: ‘Ακης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος