Squid Game: Οι ανησυχητικές διαστάσεις των «παιχνιδιών θανάτου»

Το «Παιχνίδι του καλαμαριού» έχει απλώσει τα πλοκάμια του και στα ελληνικά σχολεία και πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί ανησυχούν για τα μιμητικά φαινόμενα μεταξύ των μαθητών. Η Αλεξάνδρα Κορωναίου, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για τις ανησυχητικές διαστάσεις της σειράς-φαινόμενο του Netflix, Squid Game.

Όπως εξηγεί η κ. Κορωναίου: «Η σειρά αυτή έχει όλα τα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά της τηλεπραγματικότητας, των ριάλιτι σόου: εγκλεισμός σε έναν χώρο (Big Brother), Παιχνίδια Επιβίωσης (Survivor). Eίτε είναι το κυνήγι της τροφής είτε το κυνήγι ενός ιδανικού άντρα (Bachelor) και βέβαια το κυνήγι του χρήματος, που είναι και η μέγιστη αξία…»

Βέβαια, σε αυτό το «Παιχνίδι», σκοτώνονται…

«Πρόκειται για ένα θρίλερ που θυμίζει Μπάτμαν, θυμίζει Ταραντίνο… Με πάρα πολύ βία, πάρα πολύ αίμα, σε βαθμό υπερβολικό. Δεν ξέρω αν ο σκηνοθέτης ήθελε να κάνει μία κριτική του ύστερου καπιταλισμού, όπως λέει, αλλά σίγουρα βλέπουμε πάρα πολλά στερεότυπα, και ρατσιστικά και σεξιστικά και ατομικιστικά. Και το κυριότερο: Νομίζω ότι το μήνυμα που, παρόλη την κριτική που ίσως αυτός ήθελε να κάνει, περνάει, είναι ότι εδώ η μέγιστη αξία είναι το χρήμα και μπροστά σε αυτό υποχωρούν όλα τα άλλα», επισημαίνει η κ. Κορωναίου.

Αφού όμως προωθεί κάποιες αξίες, που δεν είναι καθόλου ηθικές, γιατί μας αρέσει;

«Αντικατοπτρίζει ένα κομμάτι της πραγματικότητας και της κοινωνίας. Τις αξίες που λένε ότι για να επιβιώσεις σήμερα πρέπει να πατήσεις επί πτωμάτων, «ο θάνατός σου η ζωή μου»… Μέσα σε ένα περιβάλλον πολύ αβέβαιο και ιδιαίτερα αγχογενές, κυρίως για τους νέους. Και ειδικά τώρα, μέσα σε μία παγκόσμια υγειονομική κρίση που έχει να κάνει με τη ζωή και το θάνατο. Άρα τίποτα δεν είναι τυχαίο…», τονίζει η Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου.

«Και στα παλιά παραμύθια, υπήρχε πάντα βία. Υπήρχε ο δράκος, υπήρχε κανιβαλισμός, ο λύκος καταβρόχθιζε την κοκκινοσκουφίτσα κλπ. Όμως εδώ υπάρχει μία διαφορά: Εδώ είναι εικόνα. Τα παιδιά μπορεί να ταυτιστούν απόλυτα – με τραγικό τρόπο, όπως έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις, σειρές ή παιχνίδια, που έφτασαν ακόμα και σε αυτοκτονίες – ή εν μέρει με αυτά τα οποία βλέπουν και να θελήσουν να τα αναπαράγουν», δηλώνει, καλώντας γονείς και εκπαιδευτικούς σε επαγρύπνηση.

«Καλούμαστε όλοι σαν κοινότητα αυτή τη στιγμή, γονείς και εκπαιδευτικοί, να συζητήσουμε για αυτό. Διότι δεν αρκεί η απαγόρευση, όλοι το γνωρίζουμε, τα παιδιά έχουν τρόπους να τα παρακολουθήσουν όλα αυτά. Πρέπει οπωσδήποτε οι γονείς να είναι παρόντες, να συζητούν με τα παιδιά. Και πρέπει και οι εκπαιδευτικοί να συζητήσουν για αυτό το θέμα», καταλήγει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος