Σημείο καμπής η εφαρμογή από αύριο των νέων μέτρων – Στη Θεσσαλονίκη ο Β. Κικίλιας (video)

Τη στιγμή που όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις επιστρέφουν σε lockdown για να προστατευτούν από το δεύτερο κύμα της φονικής πανδημίας, στην Ελλάδα τα πάντα θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί. Εν τω μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Ο υπουργός Υγείας ο οποίος βρίσκεται εκεί δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό πρόσθετα μέτρα, ενώ ο δήμαρχος της πόλης χαρακτήρισε την κατάσταση πολεμική.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μεγαλώνει καθώς οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 140. Ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού, που δείχνει τη διασπορά στον πληθυσμό, βρίσκεται περίπου στο 11% με βάση τα 16.000 τεστ που διενεργήθηκαν χθες και απο τα οποία τα 1.678 ήταν θετικά. Το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, είναι το 4%, όπως έχει αναφέρει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σημείο καμπής η εφαρμογή από αύριο των νέων μέτρων – Στη Θεσσαλονίκη ο Β. Κικίλιας (video)

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας βρίσκεται σήμερα στη συμπρωτεύουσα, όπου επισκέφθηκε το νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ και στη συνέχεια το “Γ. Γεννηματάς”. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η πανδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό και θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να ληφθούν περισσότερα μέτρα.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα στηρίξει να νοσοκομεία και το προσωπικό τους καθώς και το Εθνικό Σύστημα, ενώ επέρριψε ευθύνες σε κάποιους λίγους που, όπως τόνισε, «διακινδύνευσαν και διακινδυνεύουν άμεσα τη ζωή και την υγεία όλων».

«Η κυβέρνηση χτύπησε πολλά καμπανάκια κινδύνου νωρίς, επαναλαμβάνω όμως, κάποιοι δεν άκουσαν. Είμαστε υποχρεωμένοι, αυτή τη στιγμή, να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό και θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη λήψη περαιτέρω μέτρων έτσι ώστε να περιοριστεί ο κορονοϊός», σημείωσε ο κ. Κικίλιας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα μέτρα.

Το απόγευμα ο υπουργός Υγείας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Χθες ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη συμπρωτεύουσα, το οποίο προβλέπει 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-Covid-19 – ειδικότερα προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ “Άγιος Παύλος”, 10 κλίνες στο ΓΝΘ “Γ. Γεννηματάς”, 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου” και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται διευρυμένο σχέδιο αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη προς άλλες περιοχές με διαθέσιμες ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας προανήγγειλε νέα αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 ή τις 9 το βράδυ και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός του νομού. «Δεν θα γλιτώσουμε το καθολικό lockdown» εκτίμησε ο κ. Ζέρβας σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη συμπρωτεύουσα, πολεμική.
Εν τω μεταξύ, κρούσματα αναφέρθηκαν στο δήμο Συκεών-Νεάπολης και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να γίνει η αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους του δήμου.

Νέο συναγερμό προκάλεσε στον ΕΟΔΥ ο εντοπισμός 20 κρουσμάτων κορονοϊού σε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων στον Πειραιά, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ιχνηλάτησης. Έχουν διενεργηθεί 221 τεστ και έχουν διαγνωστεί μέχρι στιγμής 20 θετικά κρούσματα, εκ των οποίων δύο αφορούν σε νοσηλευτικό προσωπικό. Τέσσερις ηλικιωμένοι διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Επίσης κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν, χθες δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στην πλατεία Ευτέρπης, στο Μαρούσι. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 850 έλεγχοι, εκ των οποίων βρέθηκαν 14 θετικά δείγματα (1,65%). Πρόκειται για εννέα γυναίκες και πέντε άνδρες, όλοι Έλληνες, με διάμεση ηλικία τα 38 έτη.

Εξάλλου, στα Γιάννενα επιβεβαιώθηκαν 26 κρούσματα σε Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων και τα νοσοκομεία της πόλης αδυνατούν να υποδεχτούν αυτά τα περιστατικά, με αποτέλεσμα τη διακομιδή των ασθενών σε γειτονικές περιοχές. Παράλληλα, ο Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας ζήτησε τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας και εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο εν λόγω γηροκομείο.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα ενισχύεται ο ΟΑΣΑ με πάνω από 100 λεωφορεία των ΚΤΕΛ με στόχο την βελτίωση και την αποσυμφόρηση των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα, ενώ μέχρι τα τέλη του μήνα θα προστεθούν άλλα 100 λεωφορεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος