Πειραιάς: Συναγερμός για κρούσματα σε γηροκομείο

Μετά το γηροκομείο στα Ιωάννινα, άλλη μια δομή ηλικιωμένων γίνεται εστία υπερμετάδοσης, αυτή τη φορά στον Πειραιά. Οπως έγινε γνωστό, σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία ιχνηλάτησης σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων covid-19 σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 20 κρούσματα, ενώ υπάρχει η ανησυχία ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες 4 ηλικιωμένοι που έχουν συμπτώματα μεταφθέρθηκαν στο “Αττικόν”.

Σε εστία κρουσμάτων μετατράπηκε οίκος ευγηρίας στα Ιωάννινα, όπου έχουν καταγραφεί 26 περιστατικά. Στις αρχές της εβδομάδας είχε επιβεβαιωθεί κρούσμα σε εργαζόμενη. Κάποιοι από τους ηλικιωμένους παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα και δεν υπήρχε η δυνατότητα νοσηλείας τους στο σχεδόν πλήρες Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Την παρέμβαση του εισαγγελέα  ζήτησε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες λειτουργίας και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο συγκεκριμένο γηροκομείο.

Με νέο αρνητικό ρεκόρ άνω των 2000 κρουσμάτων πανελλαδικά «έκλεισε» ο Οκτώβριος. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με το μερικό Lockdown του Νοεμβρίου, τα κρούσματα και οι νοσηλείες θα περιοριστούν.

Η έξαρση στη Θεσσαλονίκη προκαλεί έντονη ανησυχία. Τα 839 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες στην πόλη, ήταν αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τα κρούσματα της Αττικής. Παρόλα αυτά ο καλός καιρός οδήγησε χιλιάδες Θεσσαλονικείς στην παραλία, που χάρηκαν τη βόλτα τους με μέτρα προστασίας.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη έθεσε σε εφαρμογή ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με το σχέδιο, έχουν εξασφαλιστεί 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID στα νοσοκομεία της πόλης και την Χαλκιδική.

«Απέχουμε ακόμη από το «κόκκινο», αλλά θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες κανενός Συστήματος Υγείας και μάλιστα όταν το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορονοϊός» είπε ο υπουργός Υγείας στη Real News.

Το 45% των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι νέοι ηλικίας 18-39 ετών, στην πλειονότητα τους με ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα.

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε και ο μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος. Η είδηση έχει προκαλέσει ανησυχία στη Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν εκ των ιερέων που χοροστάτησαν στη Θεία Λειτουργία του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου.

Η έκκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού είναι η εξής: Να προσέχετε τους εαυτούς σας, να φοράμε μάσκα εντός και εκτός των Ιερών Ναών άπαντες και ὁ Μητροπολίτης μας παρακαλεί όλους να προσεύχεσθε υπέρ αὐτού, όπως και εκείνος δέεται υπέρ υμῶν».

Το επόμενο 10ημερο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο και θα δώσει μία πρώτη αποτύπωση της αποτελεσματικότητας του μερικού lockdown.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Σ. Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος