Σήμα κινδύνου για τις μεταλλάξεις κορονοϊού – Καλύπτονται από τα εμβόλια, λένε επιστήμονες

Σε νέα φάση φαίνεται να περνά η πανδημία μετά τη διαρκώς αυξανόμενη εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. Οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία, καθώς οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές και μπορεί να οδηγήσουν σε τρίτο κύμα διασποράς, και μάλιστα σε μια περίοδο που το πρόγραμμα εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο καθυστερεί με ευθύνη των εταιρειών.

Στην Ελλάδα, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί οι ομάδες υψηλού κινδύνου και οι ηλικίες 70 έως 75 ετών. Στις ομάδες προτεραιότητας για εμβολιασμό περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί.

Τον Φεβρουάριο ανοίγουν 300 νέα κέντρα εμβολιασμού στη χώρα και θα υπάρχουν συνολικά 700.

Στη Θεσσαλονίκη, ο κληρικός που εμφάνισε το νοτιοαφρικανικό στέλεχος βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι του, με ήπια συμπτώματα.

Η λοίμωξη από μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πολύ πιθανό να συμβεί, ακόμα και σε άτομα που έχουν νοσήσει μία φορά επισημαίνουν οι επιστήμονες, όπως ο διάκονος στη Θεσσαλονίκη.

«Τα αντισώματα που έχει ο ιερέας δεν τον καλύπτουν σε περίπτωση μετάλλαξης (…) Τα αντισώματα που παράγουμε από το εμβόλιο είναι σε πολύ υψηλότερους τίτλους από τα εμβόλια που παράγουμε όταν μολυνθούμε» ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

«Φαίνεται πως η φυσική ανοσία είναι λιγότερη σε σχέση με την τεχνητή ανοσία που δημιουργεί το εμβόλιο», είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΑΠΘ, Νίκος Μαλισιώβας.

Ο κληρικός είχε νοσήσει πριν από 2 μήνες από κορονοϊό. Αυτή τη φορά ταυτοποιήθηκε ότι φέρει τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του ιού και είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα.

«Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, δεν ξέρουμε από πού έχει κολλήσει» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Αντώνης Σαουλίδης.

“Ο διάκονός μου, ένα πολύ καλό παιδί, πέρασε τον ιό τον Νοέμβριο. Εμφανίστηκε ξανά θετικός στον ιό, ενώ είχε αντισώματα. Απέχει περίπου 17 μέρες, είναι σε καραντίνα, δεν σκόρπισε δηλαδή τον ιό, δεν έχουμε διασπορά όπως λέγεται” σημείωσε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας.

O EΟΔΥ συνεχίζει την ιχνηλάτηση για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα για την προέλευση του στελέχους και το ενδεχόμενο διασποράς του στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 543 νέα κρούσματα, 248 διασωληνωμένους και 33 επιπλέον θανάτους. Από τις νέες μολύνσεις, 265 εντοπίζονται στην Αττική. Αυτός είναι μάλιστα και ο λόγος που το λεκανοπέδιο έγινε «κόκκινο» σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός.

Αησυχία και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι καθημερινά αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής.

To πιθανό τρίτο κύμα επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα απασχολεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο, όπως φάνηκε και από την σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας το πρωί της Δευτέρας.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία του ΕΣΥ για το ενδεχόμενο τρίτου κύματος της πανδημίας.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, του ΕΚΑΒ.

Τα δεδομένα που απασχόλησαν τη σύσκεψη ήταν η άνοδος των κρουσμάτων, η αύξηση των νέων μολύνσεων στην Αττική κατά 50% σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν, η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, κυρίως στην Αττική, όπου καταγράφονται 50 με 80 νέες εισαγωγές καθημερινά, αλλά και η αύξηση της μεταδοτικότητας, με τον δείκτη Rt στην Αττική στο 1,01 και στη Νότια Ελλάδα στο 1,10.

Τα εμβόλια “πιάνουν” τις μεταλλάξεις;

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά έναντι της βρετανικής και πιθανόν και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Το εμβόλιο mRNA των Pfizer/BioNTech διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα του απέναντι στο «βρετανικό» στέλεχος του κορωνοϊού SARS-CoV-2, δείχνει μελέτη στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό “Science”.

“Για την βρετανική μετάλλαξη και αυτή της Νότιας Αφρικής τα στοιχεία που έχουμε είναι ότι τα εμβόλια παράγουν μικρότερη αντισωματική απάντηση, αλλά είναι ακόμα αποτελεσματικά. Θα χρειαστούμε περισσότερες μελέτες τουλάχιστον για το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna που έχουν την έγκριση” είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Η πανδημία εισέρχεται σε μία νέα φάση, αυτή των μεταλλάξεων, όπως επισημαίνεται από τους επιστήμονες. Όσοι περισσότεροι εμβολιαστούν, τόσο λιγότερο «χώρο» θα βρουν οι μεταλλάξεις για να αναπτυχθούν.

Συναγερμός στην Πάτρα

Η Πάτρα βρίσκεται στο «κόκκινο» και την Κυριακή σήμανε συναγερμός, όταν επιβεβαιώθηκε ότι 11 γιατροί του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης.

«Μεγάλη η διασπορά όχι μόνο στο νοσοκομείο αλλά και στην κοινότητα (…), να μην ζήσουμε στιγμές Θεσσαλονίκης», είπε ο αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Πάτρας, Στέλιος Τσοχατζής.

“Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα, κάτω από τέτοιες συνθήκες” υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η “μάχη” των εμβολίων στην Ευρώπη

Χαμηλώνουν προς το παρόν οι τόνοι στη διαμάχη Ευρωπαϊκής Ένωσης – εταιρειών για τα εμβόλια, μετά και τις δεσμεύσεις της Pfizer για 75 εκατομμύρια δόσεις και της AstraZeneca για 40 εκατομμύρια το α’ τρίμηνο του 2021. Ο προβληματισμός πλέον έγκειται στο κατά πόσο τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι αποτελεσματικά για τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Μετά τη διαμάχη που προκλήθηκε και εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, και τις πιέσεις προς την AstraZeneca, η εταιρεία βρήκε τον τρόπο να παραδώσει περισσότερα εμβόλια στην Ε.Ε. Θα διανείμει 9 εκατομμύρια δόσεις επιπλέον, αν και το σύνολο των 40 εκατομμυρίων είναι το μισό από την αρχική παραγγελία. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Δύσκολους μήνες χαρακτήρισε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σημείωσε ότι στόχος παραμένει το 70% των ενηλίκων να έχει εμβολιαστεί ως το τέλος του καλοκαιριού.

H αντίστροφη μέτρηση για την παραλαβή του εμβολίου της AstraZeneca έχει αρχίσει, με τη Γαλλία να ανακοινώνει ότι οι πρώτες δόσεις θα φτάσουν την επόμενη εβδομάδα. Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνωρίζει πάντως ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο αποτελεσματική.

Λήξαν θεωρείται εκ μέρους της Κομισιόν το θέμα με τον έλεγχο των συνόρων Ιρλανδίας – Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε να μην περάσουν στο βρετανικό έδαφος εμβόλια της AstraZeneca που παρασκευάστηκαν στα ευρωπαϊκά εργοστάσια.

Εβδομήντα πέντε εκατομμύρια περισσότερα εμβόλια για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς υποσχονται οι Pfizer και BioNTech, οι οποίες επίσης επιβράδυναν τις παραδόσεις τους έως και 50%, ενώ η Bayer συμφώνησε να βοηθήσει στην παρασκευή του εμβολίου της CureVac, το οποίο αναμένεται σύντομα να λάβει έγκριση.

Εκτός από τα προβλήματα στη γραμμή παραγωγής, υπάρχουν κι άλλοι αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν τη στρατηγική εμβολιασμού των κρατών. Η μετάλλαξη του κορoνοϊού που παρατηρήθηκε πρώτα στη Βρετανία διασπείρεται τόσο γρήγορα στις ΗΠΑ, ώστε κορυφαίος επιδημιολόγος προτείνει τα διαθέσιμα εμβόλια να δοθούν ως πρώτες δόσεις σε περισσότερους ανθρώπους και να καθυστερήσουν οι δεύτερες δόσεις.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος