Σχέδιο για κόκκινα στεγαστικά δάνεια – Μεταβίβαση σε κρατικό φορέα και επαναμίσθωση

Σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό δάνειο της κύριας κατοικίας τους, θα αποκτήσουν το δικαίωμα μεταβίβασης και επαναμίσθωσης του ακινήτου από κρατικό φορέα.

Με διάταξη που μελετάται να ενσωματωθεί στο νέο πτωχευτικό κώδικα ο δανειολήπτης θα μπορεί, μετά τη μεταβίβαση του σπιτιού του στον κρατικό φορέα, να το νοικιάσει για 12 χρόνια. Επίσης, θα του δίνεται η δυνατότητα επαναγοράς του ακινήτου.

Προϋπόθεση για τη μεταβίβαση της κύριας κατοικίας στον κρατικό φορέα θα είναι ο δανειολήπτης να πτωχεύσει και να ρευστοποιηθούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία. Η μίσθωση του σπιτιού του θα επιτρέπεται αν πληρούνται εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και το όριο στην αξία της κύριας κατοικίας.

Η υποβολή νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα για την ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων έχει παγώσει λόγω κορονοϊού.

Από τις 3.200 αιτήσεις που είχαν γίνει μέχρι τέλος Μαρτίου, οι τράπεζες είχαν προτείνει περισσότερες από 1.500 ρυθμίσεις, ενώ τουλάχιστον 750 δανειολήπτες έχουν ήδη εξασφαλίσει κρατική επιχορήγηση.

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την παράταση στην πλατφόρμα της κύριας κατοικίας αλλά και τον νέο πτωχευτικό κώδικα θα συνεχιστούν μετά τις 22 Απριλίου.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος