Σε ισχύ το πρωί τα νέα μέτρα – Ρεβεγιόν ως τις 2 π.μ. χωρίς μουσική και μόνο καθήμενοι

Λόγω της επέλασης της Όμικρον και της νέας έκρηξης των κρουσμάτων, που σήμερα άγγιξαν τις 29.000 μολύνσεις, τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί.

Στον κλάδο της εστίασης και διασκέδασης, τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά ως τα μεσάνυχτα, με εξαίρεση την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Συγκεκριμένα, τα εστιατόρια και μπαρ θα είναι ανοιχτά για το Ρεβεγιόν έως τις 02.00 αλλά χωρίς μουσική, μόνο με καθήμενους και έως 6 άτομα ανά τραπέζι (όπως ισχύει και τις υπόλοιπες μέρες).

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι από την Όμικρον πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, από 18-30 ετών και συνέστησε σε όλους όσοι έχουν το παραμικρό σύμπτωμα ή έχουν εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, να συμπεριφέρονται ως φορείς.

Επιπλέον, απαγορεύεται η διενέργεια πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, είτε σε μισθωμένη αίθουσα.

Τα μέτρα τα οποία τίθενται σε ισχύ από αύριο περιλαμβάνουν ακόμη τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50%, χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ και προσωπικό στην εστίαση, πληρότητα στο 10% στα γήπεδα και επισκεπτήριο σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων με PCR 48 ωρών.

Για τα σχολεία, δεν υπάρχει πρόθεση να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξής τους.

«Η πρόθεσή μας είναι απολύτως καθαρή: Τα σχολεία να ανοίξουν στην ώρα τους. Εάν τα
δεδομένα είναι τέτοια, που με τον διαγνωστικό έλεγχο οι επιστήμονες μας εγγυηθούν ότι είναι ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία, με βάση τα πρωτόκολλα και τον τρόπο λειτουργίας που είχαμε, τότε δεν βλέπω λόγο να υπάρξει κάποια χρονική μετάθεση», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Τα μέτρα επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου, αλλά λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων αποφασίστηκε να εφαρμοστούν από αύριο 30/12.

Παρά την εκτόξευση των κρουσμάτων, οι ειδικοί ωστόσο δεν εστιάζουν στον αριθμό, αλλά παρακολουθούν τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις, που για το τελευταίο 24ωρο είναι 620 διασωληνωμένοι, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία έφτασαν στις 319.

Αν και το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει επιβαρυνθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα, εκτιμάται ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν θα προσθέσει σε ανησυχητικό βαθμό τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις.

Υπάρχουν δύο μαξιλάρια ασφαλείας σε αυτές τις εκτιμήσεις. Πρώτον τα στοιχεία από το εξωτερικό που καταδεικνύουν ηπιότερες και βραχύτερες νοσηλείες και δεύτερον η καλή πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος για την τρίτη δόση.

Ήδη από τους δικαιούχους έχει κλείσει το ραντεβού του το 75% και το πιο σημαντικό είναι πως το 90% όσων είναι άνω των 60 ετών έχουν κάνει ήδη τη δόση ή έστω έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Σταδιακά η Όμικρον διώχνει τη Δέλτα

Επελαύνει η Όμικρον και η επικράτηση της είναι θέμα λίγων 24ωρων. Σε διαγωνιστικά κέντρα και φαρμακεία σχηματίζονται ουρές για ένα τεστ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα εξελίσσονται δύο επιδημίες παράλληλα.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστεί η καθημερινή εκτόξευση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων, ενώ οι σκληροί δείκτες, δηλαδή διασωληνώσεις και θάνατοι, θα επηρεαστούν και αυτοί μετά από δέκα περίπου ημέρες. Η Αττική κατέχει αρνητικό ρεκόρ με το 44% των συνολικών διαγνώσεων της Επικράτειας.

«Τέσσερις ημέρες τώρα παρατηρούμε υψηλό ιϊκό φορτίο στα λύματα της Αττικής. Αυτό δεν δείχνει να αυξάνεται περαιτέρω», αναφέρει ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 398.632 τεστ, 28.828 κρούσματα, 620 διασωληνωμένους και 72 θανάτους.

Από τους 620 διασωληνωμένους οι 529 είναι ανεμβολίαστοι, το 85,32% δηλαδή.

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από την ηλικία των 50 ετών, αλλά και ο χρόνος ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού είναι στο τραπέζι των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Υγείας έχει έρθει σε πλήρη συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές, ώστε να παραχωρήσουν κλίνες και προσωπικό για την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς.

Προειδοποίηση για τσουνάμι κρουσμάτων από τον ΠΟΥ

«Ανησυχώ πάρα πολύ ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κυκλοφορία της Δέλτα θα οδηγήσει σε ένα τσουνάμι κρουσμάτων», δηλώνει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεγιέσους.

Εκτός ελέγχου μοιάζει να είναι η εξάπλωση της Όμικρον σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις χώρες να σπάνε το ένα ρεκόρ κρουσμάτων μετά το άλλο και να ανακοινώνουν τεράστιες αυξήσεις κρουσμάτων από τη μία μέρα στην άλλη, σε μία στιγμή κατά την οποία τα συστήματα υγείας παραμένουν πιεσμένα από το κύμα της Δέλτα.

Ενώ οι πολίτες σπεύδουν σε διαγνωστικά κέντρα για να εξεταστούν, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε τεστ και τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες, οι ουρές έξω από τα φαρμακεία είναι πρωτοφανείς.

Χιλιάδες Αμερικανοί σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων για να εξεταστούν για Covid, καθώς τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 250 χιλιάδες την ημέρα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ακυρώνονται εκδηλώσεις, αγώνες, ενώ κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ.

Πάντως, αρκετοί Ολλανδοί βρήκαν τρόπο να διασκεδάσουν. Παίρνουν το τρένο και σπεύδουν στο γειτονικό Βέλγιο, που έχει λιγότερα μέτρα.

Σοκ προκαλούν οι εικόνες από την επαρχία Σιάν της Κίνας, όπου τέσσερις ύποπτοι που έσπασαν την καραντίνα υποχρεώθηκαν να περπατήσουν στο δρόμο της ντροπής κρατώντας τις φωτογραφίες και το όνομά τους υπό το βλέμμα χιλιάδων κατοίκων

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης, Σμαράγδα Αγορογιάννη
Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου, Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος