Πολυμέτωπη προσπάθεια για τον περιορισμό του Covid-19-Κικίλιας: Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες (video)

Σε 352 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα, στη χώρα μας, 65 άνθρωποι νοσηλεύονται, οι εννέα διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, ενώ 51 κρούσματα είναι απροσδιορίστου πηγής μόλυνσης. Οι υγειονομικές Αρχές σταματούν τις εξετάσεις σε περιπτώσεις ελαφρών συμπτωμάτων και θέτουν κατά αποκλειστικότητα για τη νοσηλεία περιπτώσεων κορονοϊού την “Παμμακάριστο”, μια πτέρυγα του νοσοκομείου “Αγία Βαρβάρα”, το ΝΙΜΙΤΣ και το Κέντρο Αποκατάστασης “Άττικα” Ελευσίνας. Την ίδια ώρα, σε καραντίνα επτά ημερών έχουν τεθεί 21 υγειονομικοί στην κλινική ΩΡΛ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στην Αθήνα, καθώς ένα γιατρός βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό χωρίς να έχει ιστορικό. Γιατρός, επίσης, του Νοσοκομείου Καλαμάτας είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη Μεσσηνία. Και εκεί έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Κικίλιας: Να επιδείξουμε ατομική και συλλογική ευθύνη

Επιθεώρηση στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας. Όπως είπε τηρούνται όλες οι οδηγίες. “Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες, πρέπει όλοι να επιδείξουμε ατομική και συλλογική ευθύνη”, είπε. Παράλληλα, εξήρε το έργο που καταβάλλουν όλοι οι εργαζόμενοι για την εφαρμογή όσων ήδη ανακοινώθηκαν.

“Οι ακριτικές περιοχές έχουν ιδιαίτερη αξία και σημασία για εμάς”, είπε και πρόσθεσε πως “όλη η Ελλάδα αναγνωρίζει την διπλή κρίση που αντιμετωπίζουν”.

Το 51% των κρουσμάτων είναι άνδρες και τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αθήνα.

Τη γεωγραφική κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα καταγράφει εφαρμογή του iMEdD La.

Δείτε ΕΔΩ τον διαδραστικό χάρτη διασποράς.

Όπως ανακοινώθηκε το σύστημα υγείας ενισχύεται με 15 εκατ. ευρώ για την αγορά εξοπλισμού και επιπλέον 75 εκατ. για τις προσλήψεις των 2.000 υγειονομικών – ήδη έχουν γίνει 950- ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει πτέρυγες των δημόσιων νοσοκομείων να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών.

50 αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας για τις ΜΕΘ, από την «Παπαστράτος»

Παραδόθηκαν σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», 19 καινούριοι αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας. Οι αναπνευστήρες θα εξοπλίσουν άμεσα αντίστοιχες νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, και πιο συγκεκριμένα στη ΜΕΘ του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και στη ΜΕΘ της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής.

Οι αναπνευστήρες αυτοί είναι το πρώτο μέρος, δωρεάς της εταιρείας «Παπαστράτος». Τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν στο υπουργείο Υγείας άλλοι 31, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό της δωρεάς σε 50 καινούριους αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης αιτήσεων μέσω της ιστοσελίδας του Νομικού Σώματος για θέματα στρατολογίας παρέχεται πλέον στους πολίτες, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΣ.

Δίνεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να εξυπηρετούν από την ειδική θυρίδα ασφαλείας το κοινό, στην περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης εντός του φαρμακείου.

Μετά από αίτημα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απέστειλε σχετική εγκύκλιο.

Επαναπατρισμός φοιτητών από την Ισπανία

Σε επιχειρήσεις επαναπατρισμού φοιτητών από την  Ισπανία προχωρούν το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τις επόμενες μέρες, καθώς στις χώρες αυτές βρίσκονται Έλληνες φοιτητές, που λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων έχουν εγκλωβιστεί. Πρόκειται συνολικά για 70 φοιτητές.

Κοζάνη: Σε καραντίνα δύο χωριά

Σε καραντίνα 14 ημερών βρίσκονται δύο χωριά του δήμου Βοΐου, η Δαμασκηνιά με 70 κατοίκους και η Δραγασιά με 20, καθώς οι περισσότεροι έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό, και ο ένας από τους τέσσερις νεκρούς είναι κάτοικος της περιοχής. Η καραντίνα περιλαμβάνει απαγόρευση εισόδου-εξόδου στα δύο χωριά – την οποία επιβλέπουν περιπολικά- και προσέγγιση μόνο των συνεργείων του δήμου που εξυπηρετουν από σήμερα το μεσημέρι την τροφοδοσία των δύο χωριών με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Ήδη περιπολικά βρίσκονται στις εισόδους των χωριών, ενώ ένας στρατιωτικός γιατρός κι ένας νοσηλευτής βρίσκονται στη διάθεσή τους σε κοντινό κέντρο υγείας για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Σήμερα ανακοινώθηκε πως 2 γιατροί και 2 νοσηλευτές από την Κοζάνη βρέθηκαν αρνητικοί στον κορονοϊό. Είχαν έρθει σε πολύ στενή επαφή με τον 53χρονο, που έχασε τη ζωή του. Η κηδεία του άτυχου 53χρονου άνδρα γίνεται σήμερα το απόγευμα στην οποία δεν μπορούν να βρίσκονται η μητέρα και ο αδερφός του καθώς είναι σε καραντίνα.

Η κατάσταση των ασθενών σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Τι γίνεται στα νοσοκομεία αναφοράς που νοσηλεύονται τα βαριά περιστατικά, στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, στο Ρίο.

Λάρισα: Δύο κρούσματα κορονοϊού-Υπαίθρια αιμοδοσία στο κέντρο της πόλης

Δυο κρούσματα κορονοϊού στη Λάρισα. Το ένα είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος ο οποίος παραμένει σε προληπτικό αυτοπεριορισμό στο σπίτι του, στον Βόλο για 5η μέρα αφότου έμαθε ότι είχε προσβληθεί από τον ιό ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας με τον οποίο είχε έρθει σε επαφή.

Οι κάτοικοι ανησυχούν για τον επικίνδυνο ιό ωστόσο αυτό δεν τους εμπόδισε να προσέλθουν στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας όπου πραγματοποιείται υπαίθρια αιμοδοσία. Μεγάλη είναι η προσέλευση και η ευαισθησία του κόσμου να δώσει αίμα προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προσφέρει δωρεάν σύστημα τηλεϊατρικής ώστε οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Στην Καστοριά, απολυμαίνονται οι χώροι του Νοσοκομείου Καστοριάς ενώ ενισχύεται και με προσωπικό.

ΥΠΕΞ: Οδηγίες σχετικά με τις μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος