Πλαστά έγγραφα: Πως η ΕΛ.ΑΣ έφτασε στα ίχνη της εγκληματικής οργάνωσης – Ποιο ήταν το πρόσωπο “κλειδί”

Το απόστημα στους κόλπους της Αστυνομίας προσπαθεί να σπάσει η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων, με τον εντοπισμό όλων των εμπλεκομένων επίορκων στο κύκλωμα έκδοσης πλαστών εγγράφων για λογαριασμό κακοποιών. Η αστυνομία έπιασε την άκρη του νήματος τον περασμένο Ιανουάριο, σε έναν τυπικό έλεγχο στο Χαλάνδρι.

Στις 25 Ιανουαρίου 2021, αστυνομικοί κάνουν τυχαίο έλεγχο σε άνδρα στο Χαλάνδρι. Στην κατοχή του βρίσκουν ταυτότητα, που κατά τον έλεγχο ταυτοποίησης αποκαλύπτεται ότι δεν είναι τα πραγματικά του στοιχεία. Είχαν μπροστά τους γνωστό κακοποιό, που είχε συλληφθεί το 2015 από τη δίωξη ναρκωτικών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και διακίνηση ναρκωτικών. Όπως αποδείχθηκε αργότερα ο άνδρας είχε προμηθευτεί από την εγκληματική οργάνωση που πουλούσε ταυτότητες και διαβατήρια και η σύλληψη αυτή σήμανε συναγερμό για κύκλωμα μέσα στους κόλπους της αστυνομίας.

«Στην εγκληματική οργάνωση, τον βασικό ρόλο είχαν τα δύο ξαδέλφια, αρχηγικά στελέχη της οργάνωσης. Μέλη ήταν δημοτικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, εκδότες ταυτότητας, καθώς και μάρτυρες ταυτοπροσωπίας. «Οι πελάτες» τους ήταν κυρίως Αλβανοί. Μεταξύ των οποίων συνελήφθησαν 8, σε χώρες Σέγκεν, για διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών. Για δύο ακόμα Αλβανούς είχε εκδοθεί ερυθρά αγγελία της Interpol. Οι Αρχηγοί πήγαιναν στα τμήματα ασφαλείας, καταθέτοντας δικαιολογητικά με αποτέλεσμα να εκδοθούν τουλάχιστον 200 δελτία ταυτότητας».

Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο 2021 οι εσωτερικές υποθέσεις είχαν λάβει τρεις ανώνυμες καταγγελίες για την δράση της οργάνωσης.

Καθοριστικό ρόλο, στην οργάνωση φέρεται να είχε διοικητής τμήματος της Δυτικής Αττικής, στο χρηματοκιβώτιο του οποίου βρέθηκαν 320.000 ευρώ. Ήταν σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και των επίορκων αστυνομικών. Χρησιμοποιούσαν εφαρμογές της ΕΛ.ΑΣ. για να εντοπίζουν ανθρώπους τα στοιχεία των οποίων θα έβαζαν στα πλαστά έγγραφα.

Κύκλωμα πλαστών: Το πρόσωπο “κλειδί” που οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ στην εξιχνίαση

Για την εγκληματική δράση του κακοποιού, που ήταν και το πρόσωπο “κλειδί” για την εξιχνίαση του κυκλώματος, έχει αποκλειστικό ρεπορτάζ ο Γιώργος Γεραφέντης

O 3Oχρονος Αλβανός κακοποιός είχε αποδράσει σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στις 26 Ιανουαρίου του 2011, από τις φυλακές Μαλανδρίνου, καθώς δεν είχε επιστρέψει από πενθήμερη άδεια που είχε πάρει από το σωφρονιστικό κατάστημα.

Για να εξαφανίσει το αμαρτωλό παρελθόν του, προμηθεύτηκε από το κύκλωμα, με πλαστά στοιχεία, γνήσια ταυτότητα που είχε εκδοθεί από το Τ.Α Παγκρατίου.

Το 2015, συνελήφθη από την Δίωξη Ναρκωτικών και σε έρευνα στο σπίτι του, βρέθηκε η ταυτότητα με την οποία είχε αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

Επέστρεψε στις φυλακές Μαλανδρίνου και αποφυλακίστηκε το 2019.

Και πάλι με πλαστά στοιχεία, το κύκλωμα κατάφερε να του βγάλει νέα ταυτότητα, την οποία υπέγραψε ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου.

Η προσαγωγή του τον περασμένο Ιανουάριο, που οφείλεται στην παρατηρητικότητα, των αστυνομικών της Ασφάλειας Χαλανδρίου που τον είδαν να κινείται ύποπτα κοντά στο σπίτι ανώτατου δικαστικού, βοήθησε την αστυνομία να ξεσκεπάσει το κύκλωμα.

Στους αξιωματικούς της Ασφάλειας Χαλανδρίου, είπε πως έδωσε 3.000 ευρώ και του έδωσαν χέρι-χέρι την ταυτότητα στην περιοχή της Ομόνοιας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Γεραφέντης, Κάτια Νιάκαρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος