Παραμένει υψηλό το ιικό φορτίο στη χώρα – Εβδομάδα αποφάσεων και σχεδιασμού (video)

Εβδομάδα  σχεδιασμού και αποφάσεων για την  επόμενη μέρα, καθώς αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πώς θα λειτουργήσει η οικονομία και η κοινωνία συνολικά, μετά τις 14 Δεκεμβρίου οπότε και ισχύει, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, το lock down.

Η σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ξεκίνησε σήμερα με το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων  με χριστουγεννιάτικα είδη και χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις, ενδέχεται να ακολουθήσουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία.

Τον μεγάλο προβληματισμό της κυβέρνησης και των επιστημόνων για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ ζητώντας παράλληλα λίγο υπομονή ακόμα από όλους. Τόνισε ότι η χώρα είναι κλειστή ένα μήνα και από τις 1.305 ΜΕΘ που διαθέτουμε, οι 1.083  κλίνες COVID, και non COVID, είναι κατειλημμένες.

Επισήμανε ότι η διασπορά συνεχίζεται στην κοινότητα, το ΕΣΥ πιέζεται, οι γιατροί είναι κουρασμένοι, ενώ βγαίνουν επιστήμονες παγκοσμίως και κάνουν λόγο για τρίτο κύμα.

Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε τη δέσμευση ότι το εμβόλιο θα είναι ασφαλές, ελεγμένο από τους διεθνείς οργανισμούς φαρμάκων, δωρεάν και προαιρετικό.

Πυρετώδεις και οι προετοιμασίες για την παραλαβή, αποθήκευση και διάθεση των εμβολίων στον μαζικό πληθυσμό από τις αρχές Ιανουαρίου μέσα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που σχεδιάζεται να λειτουργήσουν σε όλη την Επικράτεια.

Η αρχή θα γίνει με το εμβόλιο της Pfizer-Biontech και αφού προηγουμένως και ως τις 29 Δεκεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει την αδειοδότηση του.

Οι επιστήμονες εφιστούν διαρκώς την προσοχή και την ανάγκη να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση στα μέτρα ασφαλείας εν αναμονή ή και κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών.

Το τελευταίο 24ωρο 101 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, καταγράφηκαν 904 νέα κρούσματα, ενώ 600 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Είναι πολύ δύσκολες ημέρες για να πει ο καθένας πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα είπε στην ΕΡΤ η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Μ. Παγώνη καθώς καθημερινά αξιολογούνται οι δείκτες των δεδομένων. Αναφερόμενη στα μειωμένα κρούσματα που παρουσιάστηκαν την Κυριακή  επανέλαβε ότι τα Σαββατοκύριακα τα δείγματα για τα τεστ είναι πάρα πολύ μικρά. Επομένως για αυτές τις ημέρες οι αριθμοί δεν λαμβάνονται ιδιαίτερα υπ’ όψη. Για το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων  τόνισε ότι πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή. Η κα Παγώνη εστίασε  στο ότι στη Β. Ελλάδα πολλές πόλεις είναι στο κόκκινο και οι γενικές εφημερίες ξεκινούν με ελάχιστα κρεβάτια.  Το ιικό φορτίο στη χώρα είναι πάρα πολύ υψηλό και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο  η μείωση του δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Επισήμανε δε πως αν ξεκινήσουν οι μετακινήσεις η κάθε πόλη δεν θα έχει ένα και δύο κρούσματα αλλά πολύ περισσότερα. Πρόταξε δε την αντοχή του συστήματος Υγείας  από το άνοιγμα της οικονομίας αν και δεν παραγνώρισε το πόσο σημαντικό είναι. H κα Παγώνη έθεσε τον αριθμό των 500 κρουσμάτων ως  σημείο εκκίνησης για να θεωρήσει κανείς ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Σταθερό το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής εδώ και δέκα ημέρες είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ν. Θωμαΐδης, κάτι που μαρτυρά σύμφωνα  την εικόνα που διαμορφώνεται ότι δεν θα δούμε περεταίρω μείωση των κρουσμάτων. Αυτά μέχρι στιγμής προσδιορίζονται κατά μέσο όρο στους 15.000 φορείς στο λεκανοπέδιο . Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα που υπάρχει φέρει κάποια διάδοση του ιού στο λεκανοπέδιο καθώς δεν εφαρμόζεται το ίδιο lockdown με τον Μάρτιο. Ο καθηγητής εκτίμησε ότι τα τρέχοντα μέτρα έχουν αποδώσει ότι μπορούσαν να αποδώσουν σε αποτελέσματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος