Πέντε τα κρούσματα της “Όμικρον” στη χώρα μας – Ο πρώτος θάνατος από την παραλλαγή στη Βρετανία

Σε πέντε ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας, δυο άντρες και τρεις γυναίκες ηλικίας 25-41 ετών.

Τα τέσσερα άτομα έχουν ιστορικό ταξιδιού σε νότια Αφρική και Γαλλία, ενώ το πέμπτο είναι στενή επαφή.

Όλοι τους ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και εμφάνισαν ήπια συμπτώματα της νόσου ολιγοήμερης διάρκειας.

Έχουν ιχνηλατηθεί και διερευνηθεί με συστηματικές δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ όλες οι στενές επαφές τους.

Σε ύφεση βρίσκεται η πανδημία στη χώρα με τους σκληρούς δείκτες όμως να επιμένουν. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3.841 νέα κρούσματα, 96 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους, ενώ 709 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.

“Θα πάμε γύρω στους 700-750 για 15 μέρες ακόμα αλλά οπωσδήποτε οι αυξητικές τάσεις που περιμέναμε δεν επιβεβαιώνονταν”, αναφέρει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας και διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αττικόν» Ηρακλής Τσαγκάρης.

Επιτάχυνση των εμβολιασμών και προσοχή συνιστούν οι ειδικοί γιατί ο κορονοϊος δεν θα μας αφήσει εύκολα και τη νέα χρονιά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ετήσιου εμβολιασμού για τον κορονοϊό, όπως με το εμβόλιο της γρίπης, άφησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Η λύση που θα ικανοποιούσε θα ήταν να χρειαστεί 4η δόση, αλλά αυτή η 4η δόση να είναι στο χρόνο, να είναι όπως κάνουμε για τον εμβολιασμό της γρίπης, να θεωρηθούν οι τρεις δόσεις ως ο βασικός εμβολιασμός και να γίνει μια δόση στο χρόνο ως επαναληπτικός ανάλογα με τη γρίπη», είπε η κ. Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην χώρα μας.

Τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, χωρίς ραντεβού, με την πρώτη δόση του εμβολίου, είχαν όσοι ενήλικες το επιθυμούσαν, έξω από το δημοτικό θέατρο Πειραιά στο πλαίσιο δράσης, που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ με τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ανάλογες δράσεις θα γίνουν και σε άλλες περιοχές.

Την Τετάρτη αρχίζουν οι εμβολιασμοί των παιδιών από 5-11 ετών, με τα προγραμματισμένα ραντεβού να είναι ήδη πάνω από 29.000 και τις πρώτες δόσεις να έχουν παραληφθεί.

Στη Βρετανία το πρώτο θύμα της «Όμικρον»

Η «Όμικρον» φέρνει κόσμο στα νοσοκομεία και δυστυχώς, επιβεβαιώνεται ότι τουλάχιστον ένας ασθενής πέθανε με τη μετάλλαξη.

Μερικές εβδομάδες μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης, ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαιώνει τον πρώτο θάνατο ασθενούς με Όμικρον, ενώ ετοιμάζεται να περάσει νέα περιοριστικά μέτρα και καλεί τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Οι εικόνες από τα εμβολιαστικά κέντρα, πάντως, είναι ενδεικτικές, καθώς χιλιάδες Βρετανοί σπεύδουν από το πρωί για τις αναμνηστικές δόσεις.

«[Η Όμικρον] μεταδίδεται με εντυπωσιακή ταχύτητα, ο αριθμός των μολύνσεων διπλασιάζεται κάθε δύο με τρεις μέρες, αναμένουμε ένα παλιρροϊκό κύμα μολύνσεων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας Σαχίντ Τζάβιντ.

Η επιδημιολόγος Κατρίν Χιλ εκτιμά ότι το κύμα της Όμικρον θα χτυπήσει τη Γαλλία στις αρχές του έτους.

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στις εντατικές, με τους γιατρούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εν αναμονή του 5ου κύματος Covid-19.

Σοκ προκαλεί στη Γαλλία ο θάνατος μίας γυναίκας από Covid. Η 57χρονη είχε ψεύτικο πιστοποιητικό εμβολιασμού και όταν νόσησε δεν ενημέρωσε τους γιατρούς ότι είναι ανεμβολίαστη, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της, καθώς οι γιατροί δεν είχαν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν αναλόγως τη θεραπεία.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου
Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος