Παπαευαγγέλου: Ο ιός ήρθε για να μείνει – Περνάμε σε μια φάση σταθεροποίησης όπου θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του

«Η Όμικρον μας έδειξε ότι ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει. Περνάμε σε μια επόμενη φάση σταθεροποίησης όπου θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» δήλωσε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι «στόχος όλων μας είναι να εμβολιαστούμε ώστε να μην κινδυνεύσουμε ακόμη στην περίπτωση που κολλήσουμε».

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως πρόσφατα δεδομένα από το CDC επιβεβαιώνουν τη σημασία θωράκισης της ανοσίας με την 3η δόση και για τη νόσο από παραλλαγή Όμικρον.

Πιο συγκεκριμένα, τα δεδομένα αυτά «επιβεβαιώνουν ότι η χορήγηση 3ης δόσης αυξάνει την προστασία έναντι σοβαρής νόσου ή εισαγωγής στο νοσοκομείο από το 57% μετά τη 2η δόση στο 90% μετά την 3η», διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου επισημαίνοντας ότι η προστασία αυτή φαίνεται ότι διαρκεί για περισσότερο από 3 μήνες.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα από χώρες που η εμβολιαστική κάλυψη είναι ψηλή (ΗΒ, Ιρλανδία, Πορτογαλία) δείχνουν ήπια αύξηση των σκληρών δεικτών συγκριτικά με την αύξηση των νέων κρουσμάτων. Επικρατεί δηλαδή εικόνα αποσύζευξης του αριθμού των κρουσμάτων από τον αριθμό των ασθενών που νοσούν βαριά ή χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού» εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου.

Σημείωσε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται σε μόλυνση από την Όμικρον. «Ενώ οι οφειλόμενες στην Όμικρον νοσηλείες αφορούσαν μόλις το 40% των νέων εισαγωγών στις αρχές του έτους, σήμερα 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο νοσούν από Ο», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι ακόμη και σήμερα, το 25% των νέων εισαγωγών που χρειάζεται να κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο, αφορά άτομα που έχουν μολυνθεί με τη Δέλτα.

Δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν επίσης ότι οι λίγοι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από νόσηση με την Όμικρον, στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν υπερήλικες και  άτομα με πολλές συννοσηρότητες, πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου λέγοντας ότι 3-4 βδομάδες μετά την κορύφωση του πανδημικού κύματος που οφειλόταν στην Όμικρον, δεν βλέπουμε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία,

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η νόσος που προκαλεί η Όμικρον δεν είναι κοινό κρυολόγημα.

«Με τα δεδομένα αυτά προβλέπεται αποκλιμάκωση και των σκληρών δεικτών τις επόμενες 3-4 επόμενες εβδομάδες. Οι ασθενείς που θα παραμένουν διασωληνωμένοι θα μειωθούν στους 550-600 ενώ θα μειωθεί και ο αριθμός των νέων θανάτων», υπογράμμισε.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος