ΠΑΜΕ: Εκδήλωση για την ιστορική απεργία στα Μεταλλεία της Σερίφου

Σε εκδήλωση τιμής και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης και συγκεκριμένα της αιματηρής απεργίας στα Μεταλλεία της Σερίφου στις 21 Αυγούστου του 1916, προχωράει το ΠΑΜΕ, στον τόπο που είχαν εξελιχθεί τα γεγονότα.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων: “Στις 7 Αυγούστου 2015 συμπληρώνονται 99 χρόνια από την ημέρα που οι μεταλλωρύχοι της Σερίφου, αποφασισμένοι να σπάσουν τα δεσμά της εκμετάλλευσης, ξεκινούν μια από τις ιστορικές απεργίες του ελληνικού εργατικού κινήματος που εκείνη την εποχή βρίσκεται στα πρώτα του βήματα. Μια απεργία που στις 21 Αυγούστου του 1916 βάφεται με αίμα των μεταλλωρύχων της Σερίφου. Η εργατική τάξη χάνει 4 πρωτοπόρους εργάτες.

Στις 24 Ιούλη είχε δημιουργηθεί το σωματείο «εργατών μεταλλευτών» Σερίφου, με αιτήματα την καθιέρωση του 8ωρου, την αύξηση των ημερομισθίων και τη λήψη μέτρων ασφαλείας των εργαζομένων. Η πρώτη οργανωμένη δράση οδήγησε στην απεργία. Οι μεταλλωρύχοι αρνούνται αποφασιστικά να φορτώσουν το ανδριώτικο πλοίο «Μανούσι», που ήρθε να παραλάβει σιδηρομετάλλευμα.

Στις 21 Αυγούστου έφτασαν 10 χωροφύλακες, με επικεφαλής τον υπομοίραρχο Χρυσάνθου, στο νησί, με σαφή εντολή: Να καταπνίξουν την απεργία. Αμέσως φυλακίζουν την ηγεσία του σωματείου. Μόλις το απόσπασμα φθάνει στο Μεγάλο Λειβάδι, δίνει 5λεπτη προθεσμία στους απεργούς να λήξουν τον αγώνα τους.
Τα 5 λεπτά εκπνέουν και οι χωροφύλακες αρχίζουν να πυροβολούν εν ψυχρώ τους εργάτες. Πρώτος πέφτει νεκρός ο Θεμιστοκλής Κουζούπης και ακολουθούν ο Μιχάλης Ζωίλης, ο Μιχάλης Μητροφάνης και ο Γιάννης Πρωτόπαπας. Οι μεταλλωρύχοι αμέσως φυσικά αντιδρούν και γενικεύεται η σύρραξη, στην οποία συμμετέχουν και γυναίκες και παιδιά.

Αφού έληξε η μάχη, οι εργάτες πήραν τα όπλα και πήγανε στα γραφεία της εταιρίας. Η απεργία έληξε με μερική ικανοποίηση των αιτημάτων των μεταλλωρύχων. Ήταν μια νίκη της εργατικής τάξης”.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ σχετικό ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος