Ώρα μηδέν για την πανδημία – “Σαρώνει” στις νέες ηλικίες ο ιός (video)

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να προκαλεί “ίλιγγο”, αφού η ημερήσια αύξηση ξεπέρασε τα 500 κρούσματα και είναι πλέον τετραψήφιο νούμερο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η αυξητική τάση θα συνεχιστεί, αφού δεν έχουμε ακόμη μπει στην καρδιά του χειμώνα.

“Είναι η ώρα της συνείδησης” είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας που επέστρεψε στην ενημέρωση απευθύνοντας ηχηρή προειδοποίηση πριν την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1259 κρούσματα εκ των οποίων τα 295 είναι στην Αττική και  τα 291 στη Θεσσαλονίκη. Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 102 ασθενείς ενώ σήμερα πέθαναν 12 ακόμα άνθρωποι.

Στο κόκκινο από το πρωί της Πέμπτης μπαίνουν Ιωάννινα και Σέρρες, δηλαδή ισχύει τοπικό lockdown με κλειστά τα μαγαζιά κι εστιατόρια, απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, μάσκα παντού ενώ απαγορεύεται και η μετακίνηση από νομό σε νομό. Στο πορτοκαλί μετακινήθηκαν Νάξος και Ροδόπη, η Αμοργός βγήκε από την επιτήρηση ενώ οριακή είναι η κατάσταση σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι πρέπει τώρα, άμεσα, να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» και στο «πορτοκαλί».

“Σαρώνει” στις νέες ηλικίες

Ο ιός στις ηλικίες 19-39 ετών καλπάζει. Η τεράστια αύξηση κρουσμάτων στους νέους ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα θα επηρεάσει και θα αποτυπωθεί επιδημιολογικά σε 2-3 εβδομάδες στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Θετική στον κορονοϊό είναι η υπουργός Παιδείας η οποία γνωστοποίησε το γεγονός στο twitter.

“Ο σύζυγός μου εμφάνισε συμπτώματα #covid19 και ελεγχθήκαμε και οι δύο. Τα αποτελέσματα και των δύο βγήκαν θετικά. Δεν έχω εμφανίσει καθόλου συμπτώματα και θα παραμείνω σε απομόνωση σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. #ΜένουμεΑσφαλείς”

Ρεκόρ νοσηλευόμενων 

Ανησυχητικός είναι ο αριθμός των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων ασθενών που εμφανίζει διαρκή αύξηση. Το προηγούμενο 24ωρο

  • Οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 ανέρχονταν σε όλη τη χώρα σε 922 .
  • Από αυτούς, οι 677 νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές Covid και  οι 245 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης.
  • Το 60% των ασθενών νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ της Αττικής.

«Το ΕΣΥ εξαρτάται αν θα αντέξει από την ευσυνειδησία των πολιτών, έχουμε διπλασιάσει αριθμό κλινών στην επικράτεια» δήλωσε ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

“Η σημερινή ανακοίνωση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων δείχνει ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Την ώρα που το ΕΣΥ εισέρχεται σε οριακή κατάσταση με τον αριθμό διασωληνωμένων πάνω από 100, η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει ότι δεν είναι τα πάντα επικοινωνία, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Θεσσαλονίκη, τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν με 291 νέες διαγνώσεις. Μέσα σε 5 μέρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οι έλεγχοι είναι εντατικοί καθημερινά σε όλους τους κόκκινους και πορτοκαλί νομούς.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Λία Χριστάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος