Μόσιαλος: Σύντομα οι ανακοινώσεις του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για εμβόλιο (audio)

Σύσταση προς τους πολίτες να είναι σε συνεχή εγρήγορση απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορονοϊό στους διεθνείς οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος.  Τάχθηκε υπέρ της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, όπως έχει εισηγηθεί και η Επιτροπή λοιμωξιολόγων. Εκτίμησε ότι η πανδημία ακόμα ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό και ικανοποιητικά. Mιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα την Πέμπτη, αναφέρθηκε και στα «ορφανά» κρούσματα, στην παρασκευή εμβολίου και στη διεθνή κατάσταση.

«Μπορεί να σταθούμε τυχεροί και να μην έχουμε μεγάλο πρόβλημα το επόμενο διάστημα και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει, αλλά μπορεί όμως να συμβεί πολυδιασπορά και όταν βρεθεί ένας ασυμπτωματικός ασθενής σε χώρο με συνωστισμό να μεταδώσει τον ιό. Συνέβησαν τέτοια γεγονότα, σε διάφορες χώρες, Γερμανία, Κορέα και κατάφεραν να ελέγξουν τις μικροεπιδημίες που εμφανίστηκαν. Κατά συνέπεια θα πρέπει να είμαστε σε μία συνεχή εγρήγορση» είπε ο κ. Μόσιαλος και πρόσθεσε: «Είδαμε πριν από λίγες ημέρες και τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να μιλάνε για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και ιδιαίτερα εκεί που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας».

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics (LSE) τόνισε πως όλες οι υγειονομικές αρχές δίνουν την κατεύθυνση ότι όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα «γιατί η πολιτεία δεν μπορεί να ελέγξει κάθε χώρο, επαφίεται σε μας να δείξουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης. Η επιστημονική τεκμηρίωση και τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι η χρήση της μάσκας προστατεύει και καλό θα ήταν να τη χρησιμοποιούμε όταν και όποτε πρέπει».

Για τα «ορφανά» κρούσματα, ο Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε ότι όταν υπάρχουν απροσδιόριστα κρούσματα, υπάρχει ανησυχία. Είναι όμως σημαντικό, είπε, να δίνουν τις πληροφορίες για να γίνεται η απαραίτητη ιχνηλάτηση.

Ανέφερε ότι η χώρα μας κάνει αυτή την ιχνηλάτηση και γίνονται τα τεστ, όμως υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή και να βγαίνουν τα αποτελέσματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο κ. Μόσιαλος δήλωσε ότι σήμερα πιθανότατα θα έχουμε την δημοσίευση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο περίφημο ιατρικό περιοδικό Lancet σχετικά με το εμβόλιο.

«Θα μας δώσει μάλλον ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της παραγωγής εμβολίου δεν έχει βγει εμβόλιο, δεν έχει γίνει η ανακάλυψη και η τεκμηρίωση της ανακάλυψης σε διάστημα οκτώ μηνών. Με την προϋπόθεση ότι οι ανακοινώσεις θα επιβεβαιωθούν στην τελική φάση των δοκιμών και ότι θα διασφαλισθεί ότι υπάρχει σχετική αποτελεσματικότητα του εμβολίου και ασφάλεια, τότε το εμβόλιο πιθανώς να το έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ανακοινώσεις μέσα σε 6 με 8 εβδομάδες, μετά να δώσουν οι αρμόδιοι οργανισμοί το “πράσινο φως” για την κυκλοφορία του εμβολίου, να γίνει η παρασκευή του φαρμάκου, που σημαίνει ότι σε ορισμένες αγορές ενδεχομένως να υπάρχει στο τέλος της χρονιάς. Η Ε.Ε. διαπραγματεύεται – όπως είπε – με τις φαρμακευτικές εταιρείες για να το έχουν τα κράτη μέλη της.

«Σημασία έχει να ξέρουμε ότι θα το έχουμε έστω και εάν υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση. Το οικονομικό κλίμα θα αλλάξει ριζικά έστω και εάν έχουμε το εμβόλιο στις αρχές της επόμενης χρονιάς» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.

Για τη διεθνή κατάσταση, ανέφερε ότι οι περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να ελέγξουν την πανδημία.

«Κρούσματα υπάρχουν προφανώς και μάλιστα αυξημένα σε σχέση με την περίοδο του lockdown και αυτό είναι λογικό. Μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, είδαμε σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να υπάρχει σχετική αύξηση κρουσμάτων, ιδιαίτερα νεότερων ανθρώπων, γιατί οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει να προστατεύονται» σχολίασε ο καθηγητής του LSE.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι παράλληλα «είδαμε και κάποιες χώρες, όπως το Ισραήλ η Σερβία και η Ρωσία, που έχουν ξαναφουντώσει, ενώ η πανδημία εξελίσσεται γοργά σε πολλά μέρη του πλανήτη, όπως στις ΗΠΑ, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ επεκτείνεται και στην Αφρική».

Ερωτηθείς εάν ο ιός έχει αλλάξει ως προς τα χαρακτηριστικά του, ο κ. Μόσιαλος απάντησε αρνητικά. Διευκρίνισε ότι ο κορονοϊός δεν έγινε πιο ήπιος, αλλά έχει υπάρξει έλεγχος της πανδημίας. Τόνισε ότι ο ιός δεν έχει αλλάξει και εξήγησε: «Εάν κολλήσει κάποιος, το 85% των κρουσμάτων τον περνάνε “στο πόδι”, ένα 10 με 15% με μέτρια συμπτώματα και ένα 2%, περίπου, με πιο βαριά συμπτώματα που θα χρειαστεί νοσηλεία για μεγάλο χρονικό διάστημα και ενδεχομένως νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος