ertnews.gr

Μαγιορκίνης: Εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος η Όμικρον – Ίδια νοσηρότητα με τα άλλα στελέχη

02/12 18:51
Μαγιορκίνης: Εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος η Όμικρον – Ίδια νοσηρότητα με τα άλλα στελέχη

EUROKINISSI

Ιδιαίτερη αναφορά στη Νότιο Αφρική, όπου το νέο στέλεχος Όμικρον φαίνεται να οδηγεί ένα νέο επιδημικό κύμα έκανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης καθηγητής Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά “Κάθε μέρα που περνάει ενισχύεται η υπόθεση ότι η Όμικρον είναι ένα ιδιαίτερα διεισδυτικό στέλεχος”. Σχετικά με τη νοσηρότητα ανέφερε ότι δεν βλέπουμε καμία σημαντική διαφορά καθώς η νοσηρότητα αυξάνεται ομοίως προς τα προβλεπόμενα με τα άλλα στελέχη του κορονοϊού. Ωστόσο επεσήμανε ότι η νοσηρότητα ακολουθεί μία έως δύο εβδομάδες από την αύξηση των διαγνώσεων.

Όπως ανέφερε η επιδημία τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρουσιάζει στη Νότιο Αφρική χαρακτηριστικά εκθετικής αύξησης με 400% αύξηση των νέων διαγνώσεων και κατά 50% αύξηση των θανάτων με τα στοιχεία από την υγειονομική επιτήρηση να δείχνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα υποχωρεί έναντι της Όμικρον”.

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε μία βελτίωση. Συγκεκριμένα, όπως είπε ,εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν 9% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων ωστόσο έδειξε μικρή επιδείνωση με αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η πίεση στο Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να είναι πολύ αυξημένη με μικρές τάσεις σταθεροποίησης. Αυξήθηκε περίπου 8% ο αριθμός των νοσηλειών στις ΜΕΘ και ο αριθμός των νέων νοσηλειών με Covid παραμένει αυξημένος σε περισσότερες από 500 κάποιες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version