Μαγιορκίνης: Εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος η Όμικρον – Ίδια νοσηρότητα με τα άλλα στελέχη

Ιδιαίτερη αναφορά στη Νότιο Αφρική, όπου το νέο στέλεχος Όμικρον φαίνεται να οδηγεί ένα νέο επιδημικό κύμα έκανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης καθηγητής Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά “Κάθε μέρα που περνάει ενισχύεται η υπόθεση ότι η Όμικρον είναι ένα ιδιαίτερα διεισδυτικό στέλεχος”. Σχετικά με τη νοσηρότητα ανέφερε ότι δεν βλέπουμε καμία σημαντική διαφορά καθώς η νοσηρότητα αυξάνεται ομοίως προς τα προβλεπόμενα με τα άλλα στελέχη του κορονοϊού. Ωστόσο επεσήμανε ότι η νοσηρότητα ακολουθεί μία έως δύο εβδομάδες από την αύξηση των διαγνώσεων.

Όπως ανέφερε η επιδημία τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρουσιάζει στη Νότιο Αφρική χαρακτηριστικά εκθετικής αύξησης με 400% αύξηση των νέων διαγνώσεων και κατά 50% αύξηση των θανάτων με τα στοιχεία από την υγειονομική επιτήρηση να δείχνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα υποχωρεί έναντι της Όμικρον”.

Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε μία βελτίωση. Συγκεκριμένα, όπως είπε ,εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν 9% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων ωστόσο έδειξε μικρή επιδείνωση με αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η πίεση στο Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να είναι πολύ αυξημένη με μικρές τάσεις σταθεροποίησης. Αυξήθηκε περίπου 8% ο αριθμός των νοσηλειών στις ΜΕΘ και ο αριθμός των νέων νοσηλειών με Covid παραμένει αυξημένος σε περισσότερες από 500 κάποιες ημέρες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος