Μαγιορκίνης: Τον χειμώνα θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα – Υπάρχει κόπωση από τα μέτρα

Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου κι έκτοτε  βρίσκεται σε μια σχετικά ήπια κατάσταση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

“Σε πολλές χώρες καταγράφεται η επέκταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και συγκεκριμένα στην Ευρώπη οι οργανισμοί δημόσιας υγείας βλέπουν τους αριθμούς των διαγνώσεων να αυξάνονται δραματικά” τόνισε. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε μεταξύ άλλων την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου όπου οι νέες διαγνώσεις ξεπερνούν τις 5.000 τη μέρα και κάποιες μέρες είναι και πάνω από 10.000 τη μέρα αλλά και της Γαλλίας όπου τις περισσότερες φορές οι νέες διαγνώσεις ξεπερνούν τις 10.000 τη μέρα.

Είπε ότι το μεγάλο επιδημικό βάρος παραμένει στην Αττική και ότι είναι πλέον προφανές ότι έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας τον χειμώνα. Για τους μήνες που έρχονται χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι λογικό να επιθυμούμε την επιστροφή στην κανονικότητα. Επανέλαβε ότι η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Αττική είπε ότι υπάρχει ισχυρότατη σύσταση για χρήση μάσκας παντού, οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός.

Σε ό,τι αφορά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία, με αφορμή και την θεραπεία που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εξήγησε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες γραμμές θεραπείας με δεξαμεθαζόνη και ρεμδεσιβίρη, «τις οποίες ξέρουν οι γιατροί πότε, σε ποια χρονική στιγμή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν». Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβε και μονοκλωνικά αντισώματα «που είναι κάτι ανάλογο με τον ορό πλάσματος από άτομα που έχουν αναρρώσει και μπορεί να χορηγηθεί ως θεραπευτική αγωγή σε ασθενείς».

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης υπάρχει επάρκεια φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Σχετικά με τη ρεμδεσιβίρη θύμισε ότι η προμήθειά της γίνεται μέσω ευρωπαϊκού μηχανισμού σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, χωρίς κόστος για τη χώρα μας και υπάρχουν συγκεκριμένες ποσότητες που διατίθενται στην Ελλάδα. Τόνισε ωστόσο ότι το συγκεκριμένο προϊόν βρίσκεται σε αυξημένη ζήτηση και επισήμανε ότι όπως και κάθε φάρμακο θα πρέπει να χρησιμοποιείται βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε πως ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου «αναδιατάσσουμε και προσαρμόζουμε τις δυνάμεις μας». Σήμερα 122 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν στην Αττική, όταν πριν από 15 μέρες λειτουργούσαν 107 και κενές είναι 40, ανέφερε.

Σήμερα, o ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 399 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Επίσης ανακοινώθηκαν 3 νέοι θάνατοι ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 87.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΕΟΔΥ: 399 νέα κρούσματα κορονοϊού – Τρεις θάνατοι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος