Μάχη με τον χρόνο για να κλείσουν οι πληγές στην Χαλκιδική (video)

Μάχη με το χρόνο δίνουν φορείς και κάτοικοι στη Χαλκιδική για να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξε η φονική κακοκαιρία αφήνοντας πίσω της 7 νεκρούς, περισσότερους απο 100 τραυματίες και τεράστιες ζημιές σε υποδομές, οδικά δίκτυα, σπίτια και καταστήματα. Η καταστροφή προκαλεί δέος και η απώλεια ανθρώπινης ζωής συγκλονίζει.

Μουδιασμένη η Χαλκιδική μετά την φονική κακοκαιρία. Ο υδροστρόβιλος, πήρε τη ζωή 7 ανθρώπων ανάμεσά τους και δύο παιδιών, ηλικίας 2 και 8 χρόνων. Το μέγεθος της καταστροφής, προκαλεί σοκ. Δύο εικοσιτετράωρα μετά κάτοικοι και επισκέπτες, νιώθουν τυχεροί που είναι ζωντανοί, προσπαθούν να συνέλθουν και να επουλώσουν πληγές.

Η επόμενη μέρα της επέλασης του πρωτοφανούς κυκλώνα βρίσκει πολίτες και επιχειρηματίες να μετρούν πληγές. Λόφοι από σκουπίδια, σωροί από σκισμένες τέντες, σπασμένες καρέκλες και τραπέζια, σίδερα που λύγισαν. Μπουλντόζες τα απομακρύνουν και καθαρίζουν δρόμους σπίτια και καταστήματα.

Κρυμμένη κάτω από ολόκληρα δέντρα η ταβέρνα στην περιοχή που έχασε τη ζωή της η Ρουμάνα και ο 8χρονος γιος της. Συνεργεία απομακρύνουν κλαδιά και κορμούς και προσπαθούν να ξηλώσουν το στέγαστρο που έπεσε όταν πάνω του προσγειώθηκαν δέντρα που ξερίζωσε ή έκοψε ο άνεμος των 11 μποφόρ.

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας, ευελπιστεί σε δύο ημέρες να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά το μαγαζί. Η οικονομική ζημιά, είναι μεγάλη.

Τα δίκτυο ηλεκτρισμού στα Νέα Πλάγια, αποκαταστάθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Όμως 24 ώρες χωρίς ρεύμα ήταν αρκετές για να καταστραφεί το εμπόρευμα καταστημάτων που φυλασσόταν σε ψυγεία και καταψύκτες.

Στα 200 μέτρα η εικόνα από την παραλία της Χαλκιδικής, κυρίως με τουρίστες που απολαμβάνουν την θάλασσα και τον ήλιο, δείχνει πως η ζωή επιστρέφει στην καθημερινότητα. Αρκετοί τουρίστες άφησαν τα δωμάτιά τους και έφυγαν νωρίτερα από την Χαλκιδική.

Στην περιοχή Ξεπατώματα στην Ποτίδαια Χαλκιδικής, από νωρίς το πρωί, καταφθάνουν επιχειρηματίες, καταθέτουν στο δημαρχείο φωτογραφίες από τις ζημιές για αξιολόγηση και υποβάλλουν αιτήσεις για αποζημίωση. Οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μ. Σταθοπούλου,Ε. Καμπάκη, Σ. Πανούσης, Λ Χρισταρά, Χ. Παπασταύρου

Σχετικές ειδήσεις: Χαλκιδική: Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση – Καταγραφή των ζημιών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος