Χαλκιδική: Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση – Καταγραφή των ζημιών (video)

Ως το βράδυ αναμένεται να έχει αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση στο νομό Χαλκιδικής, όπου σήμερα σήμανε νέος συναγερμός μετά τη θεομηνία, λόγω φωτιάς στη Νικήτη. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, αφού έκαψε έκταση με ξερά χόρτα και καλαμιές, δίπλα στο κεντρικό οδικό δίκτυο. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μείνει όλο το Σαββατοκύριακο ο νομός, ενώ τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη Κασσάνδρα και το Ν. Μαρμαρά.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο με εντολή του πρωθυπουργού παραμένει στην Χαλκιδική. Το δημαρχείο Μουδανιών έχει μετατραπεί σε άτυπο συντονιστικό κέντρο και γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Από χθες αποκαταστάθηκε ο ηλεκτροφωτισμός σε Ιερισσό- Ουρανούπολη- Πολύγυρο-Νικήτη.

Ζημιές σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια της Χαλκιδικής κατέδειξε ο έλεγχος και η αυτοψία της εταιρείας Κτιριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ ΑΕ) στα δημόσια κτίρια της πληγείσας περιοχής.

Κλιμάκιο ελεγκτών-μηχανικών της ΚΤΥΠ, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιάννη Χαρωνίτη και τον γενικό διευθυντή Έργου της εταιρείας, Θεόδωρο Κυριαζόπουλο βρίσκονται απο χθές στην Χαλκιδική, κατόπιν εντολής του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Ήδη μέσα στο πρώτο 24ωρο ελέγχθηκαν 12 κτίρια (σχολικές μονάδες, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί και το Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας) και σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Νέων Μουδανιών, υπό τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία των πρώτων αυτοψιών, σύμφωνα με τα οποία στα περισσότερα σχολικά κτίρια, καταγράφονται μικρές υλικές ζημιές κυρίως στις στέγες και σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα για την καταγραφή και την αποκατάσταση των ζημιών.

«Μέχρι τη Δευτέρα η συνολική εικόνα της ζημιάς»

Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε μια συνολική εικόνα των ζημιών στις καλλιέργειες είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Σε 378.500 στρέμματα υπολογίζεται μέχρι στιγμή η έκταση των περιοχών που επλήγησαν στη Βόρεια Ελλάδα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, το μεσημέρι της Παρασκευής πληγείσες περιοχές υπάρχουν στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Πέλλας και Ημαθίας.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης «έως τη Δευτέρα θα υπάρχει μια συνολικότερη εικόνα της ζημιάς στις καλλιέργειες και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις με τις δηλώσεις των πληγέντων ώστε να προχωρήσει ο καθορισμός των αποζημιώσεων και της πληρωμής».

Μια 72χρονη γυναίκα χαροπαλεύει στη Μονάδα Εντατικής, ενώ 9 άτομα πήραν εξιτήριο.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισκέφτηκε νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται και τουρίστες. “Η εικόνα ανθεκτικότητας του ελληνικού τουρισμού και η ταχύτατη αποκατάσταση της ομαλότητας θα επισημανθούν στο εξωτερικό με ειδική καμπάνια που θα ξεκινήσει άμεσα”, όπως επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης.

Νωρίτερα ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε  για τις νεότερες εξελίξεις στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική θα αποκατασταθεί νωρίτερα από τον εκτιμώμενο προβλεπόμενο χρόνο, που είχε προσδιοριστεί για αύριο το βράδυ, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των φορέων.

Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως πλην του οδικού άξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας όπου κι εκεί καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να έχει αποκατασταθεί η λειτουργία του έως το απόγευμα.

ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ και στρατός, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών.

Διατέθηκαν γεννήτριες για τη λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές.

Δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 δήμους του νομού.

Οι τραυματίες

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Παπανικολάου» νοσηλεύεται μια γυναίκα που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της θεομηνίας στη Χαλκιδική. Στο «Παπανικολάου» προσήλθαν συνολικά 22 περιστατικά, εκ των οποίων εισήχθησαν και νοσηλεύονται τα 9, εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ. Πέντε τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και ένα παιδί νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

Υλικοτεχνική υποδομή διατέθηκε για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στη Νέα Ποτίδαια.

Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας για να ελέγξει την ευστάθεια επικίνδυνων πρανών και βράχων.

Παράλληλα, έκτακτη οικονομική επιχορήγηση στους 3 δήμους της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές, ενέκρινε ο ΥΠΕΣ Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές έστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στην άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της φονικής κακοκαιρίας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Στην πληγείσα περιοχή βρέθηκε από χθες το πρωί κυβερνητικό κλιμάκιο.

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, διαβεβαίωσε μέσω Τwitter ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

Τις πληγείσες περιοχές της Χαλκιδικής, επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος