Ανησυχία για τη δυναμική διασποράς των μεταλλάξεων στην Αττική

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και την Πέμπτη οι δείκτες της επιδημίας στη χώρα μας, μετά τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων ολικού lockdown στην Αττική.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.784 κρούσματα, 367 διασωληνωμένους και 39 θάνατους.

Η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική και δύσκολα οι λοιμωξιολόγοι, στην κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής θα εισηγηθούν οποιαδήποτε χαλάρωση στα ήδη υφιστάμενα μέτρα.

Η παράταση του lokdown θεωρείται βέβαιη, ενώ εκπονούνται σχεδιασμοί για την επόμενη ημέρα, δηλαδή πώς θα ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία με απόλυτη ασφάλεια.

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, οι μηχανισμοί μετάδοσης που οφείλονται στις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊου είναι εξαιρετικά γρήγοροι.

«Τα κρούσματα αυτά μπορούν να περιορισθούν μόνον με ολικό lockdown ή με πολύ καλή ατομική προστασία και με πιο “έξυπνα” και αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της πολιτείας», αναφέρει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης.

“Στη χώρα μας έχουμε εργαστήριο που παρακολουθεί τις μεταλλάξεις και δεν υπάρχει ανησυχία για τα εμβόλια και όλα καλύπτουν τις γνωστές μεταλλάξεις μέχρι στιγμής”, τονίζει ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η ανοσία των 60+

Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα ο εμβολιασμός των άνω των 60 και των ευπαθών ομάδων καθώς με αυτό τον τρόπο θα αποσυμφορηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα νοσοκομεία.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στη Deutsche Zeitung, εξέφρασε την πεποίθηση πως η επιχείρηση «Ελευθερία» θα διασφαλίσει ότι έως και το Μάιο θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 60 και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος