Σεβαστή η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη – Στον Γαλατά Χανίων η ταφή του (video)

Σεβαστή έγινε η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, η σορός του οποίου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, από τις 3 το απόγευμα της Δευτέρας, στη Μητρόπολη Αθηνών. Ο Έλληνας – έμβλημα ολόκληρης της χώρας και των αγώνων της θα ενταφιαστεί – όπως κατ` επανάληψη είχε ζητήσει με κάθε τρόπο – στα πάτρια εδάφη του: στο χωριό Γαλατά των Χανίων, δίπλα στους γονείς και τον αδερφό του.

Όλες τις προηγούμενες μέρες πολλοί ήταν αυτοί που τον τίμησαν αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα σημείωμα στη πόρτα του σπιτιού του στου Φιλοπάππου.

Το ίδιο και στα Χανιά, τον τόπο καταγωγής του. Στο πατρικό σπίτι του στον Γαλατά, που σήμερα έχει διαμορφωθεί από τους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη και Κώστα Μαυρακάκη σ’ ένα καλαίσθητο κτίριο για να στεγάσει το Μουσείο του Μίκη και της οικογένειάς του, σημειώματα και λουλούδια υπενθυμίζουν το πένθος ενός ολόκληρου λαού για την απώλεια.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ακόμα και εν τη απουσία του καλεί στην υπέρβαση διχαστικών επιλογών και στην ομόνοια που θα εξασφαλίσει την πρόοδο της Ελλάδας, για την οποία ο ίδιος αγωνίστηκε σ’ όλη του τη ζωή με κάθε μέσο και τρόπο που διέθετε.

Στη σημασία της ενότητας και της συνεργασίας των πολιτικών κομμάτων για την πρόοδο της χώρας εστίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημείωμά του στο σημερινό «Βήμα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι μικρόψυχες κριτικές δεν χωρούν στην περίπτωση του Μίκη.

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικέντρωσε στη σημασία του έργου του μεγάλου συνθέτη στη σύγχρονη πολιτική και πολιτιστική Ιστορία του τόπου μας.

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα της κηδείας και της ταφής του Μίκη Θεοδωράκη, το ΚΚΕ αναφέρει:

«Σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 3.00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 7.00 το απόγευμα. Θα συνεχιστεί επίσης την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα, και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι.

Θα ακολουθήσει στις 3.00 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία».

Συλλυπητήρια επιστολή γραμμένη στα ελληνικά, με παραλήπτες τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και την οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη, έστειλε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Ανεκτίμητη η συμβολή του Μίκη στην παγκόσμια ελληνική κληρονομιά. Ο αγώνας του κατά του φασισμού και του ναζισμού, παράδειγμα για την τωρινή και τις επόμενες γενιές».

Την τοποθέτηση προτομής του συνθέτη σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας και τη μετονομασία δρόμου ως «οδός Μίκη Θεοδωράκη» εισηγήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάνης. Ο διαγωνισμός για τη φιλοτέχνηση της προτομής θα αρχίσει άμεσα.

Πηγές: ΕΡΤ, ΚΚΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος