Καταδίωξη στο Πέραμα: “Απειλήθηκε η ζωή μας” υποστηρίζουν οι αστυνομικοί – Ο γιος μας “γαζώθηκε” λένε οι γονείς του 18χρονου

Ο λόγος που οδήγησε τους αστυνομικούς -που συμμετείχαν στην αιματηρή συμπλοκή στο Πέραμα- στους πυροβολισμούς ήταν, όπως λένε οι ίδιοι, η απειλή για τη ζωή τους, καθώς το όχημα επιχείρησε επανειλημμένα να εμβολίσει τις μηχανές τους. Σε εξέλιξη είναι και η εσωτερική έρευνα για το αν η ομάδα ΔΙΑΣ ακολούθησε τις εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων.

Την εκδοχή ότι αντιμετώπισαν άμεση απειλή για την ζωή τους κατά τη διάρκεια καταδίωξης τη νύχτα της Παρασκευής στο Πέραμα θα υποστηρίξουν αύριο στον ανακριτή οι 7 δικυκλιστές της ΔΙΑΣ που διώκονται για την ανθρωποκτονία του 20χρονου ΡΟΜΑ.

“Είδα το αμάξι να έχει «καβαλήσει» τη μηχανή, είδα και τον συνάδελφο να πέφτει.Ήταν ξεκάθαρα τύχη που τελικά δε τον παρέσυρε και δεν τον πάτησε για να τον σκοτώσει” φέρεται να υποστήριξε ο ένας από τους αστυνομικούς στην κατάθεσή του.

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν 38 φορές κατά του οχήματος. Δύο από τις σφαίρες βρήκαν τον 20χρονο οδηγό στο στήθος και την κοιλιά τραυματίζοντάς τον θανάσιμα

“Αρχίσαμε να πυροβολούμε προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου με προφανή σκοπό να το ακινητοποιήσουμε. Δεν θυμάμαι πόσοι από μας ρίξαμε” υποστηρίζει αστυνομικός που συμμετείχε στην καταδίωξη στο Πέραμα.

Όπως προκύπτει από τους διαλόγους των αστυνομικών με το κέντρο επιχειρήσεων είχε δοθεί σαφής εντολή να σταματήσει η καταδίωξη. Η εσωτερική έρευνα για το αν οι δικυκλιστές της ΔΙΑΣ ακολούθησαν ή όχι και γιατί τις εντολές θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Καταδίωξη στο Πέραμα: “Απειλήθηκε η ζωή μας” υποστηρίζουν οι αστυνομικοί – Ο γιος μας “γαζώθηκε” λένε οι γονείς του 18χρονου

“Τα γεγονότα στο Πέραμα έχουν περάσει στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης” επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και σημείωσε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ επιχειρησιακή αξιολόγηση και πειθαρχικό έλεγχο όσων συμμετείχαν στο αιματηρό συμβάν.

Με την οικογένεια του 20χρονου συνομίλησε σήμερα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετέβη στον καταυλισμό στο Σοφό Απροσπύργου, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.

“Να σταματήσει άμεσα αυτή η επιχείρηση συγκάλυψης, ψεύδους, συκοφαντίας, ρατσιστικού λόγου, που έχει κινητοποιηθεί από έναν ολόκληρο μηχανισμό και να αφήσουμε την αλήθεια να λάμψει ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη” σχολίασε ο  Δημήτρης Τζανακόπουλος.

“Η αστυνομία και οι αστυνομικοί είναι παιδιά του ελληνικού λαού, είναι παιδιά δικά μας, είναι αδέρφια μας, είναι φίλοι μας. Άρα λοιπόν μην ακουμπούν την αστυνομία, για να χαϊδεύουν αυτούς που λέμε παράνομος περαστικά σε όλους και χρόνια πολλά” ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος (12.08.28)

“Τα γεγονότα στο Πέραμα φέρνουν με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο την αστυνομική βία κι αυθαιρεσία, με τα αντίστοιχα περιστατικά να πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα” επεσήμανε το ΚΚΕ.

Οι γονείς του 18χρονου, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών κατά την καταδίωξη στο Πέραμα, κατέθεσαν υπόμνημα ενώπιον της δικαστικής λειτουργού υποστηρίζοντας ότι ο γιος τους «γαζώθηκε» από τις σφαίρες των αστυνομικών, οι οποίοι δεν επέδειξαν τη στοιχειώδη επιμέλεια και αναλογικότητα στη χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σουλιώτης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος