Η Σέριφος τίμησε τους πεσόντες του 1916 στη μάχη για το οκτάωρο

Array

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στη Σέριφο την Κυριακή 21 Αυγούστου, εκδηλώσεις τιμής & μνήμης προς τους πεσόντες στη μεγάλη απεργία του 1916, με διοργανωτή το Δήμο Σερίφου.

Εκτός του Δήμου, συμμετείχαν το σωματείο μεταλλευτών, το εργατικό κέντρο Μήλου και πολλοί τοπικοί σύλλογοι. Οι ομιλητές συνέδεσαν το θέμα του οκταώρου εκείνης της εποχής με τις σημερινές εξελίξεις στα εργασιακά ζητήματα, ειδικά του ωραρίου.

Το 1916 στην απεργία των μεταλλωρύχων κερδήθηκε η εφαρμογή του 8ωρου, που νομικά ίσχυε για την εργασία στις στοές, αλλά δεν εφαρμόζονταν, από τον εργοδότη Γρόμαν, που τα χρόνια που ακολούθησαν έγινε ταγματάρχης των SS στην κατεχόμενη Ελλάδα, με αρμοδιότητα την εποπτεία στα μεταλλεία των Χανίων.

Το πρωί της Κυριακής 21/8 έγινε πεζοπορία σε σημεία με ιστορική σημασία, με θέμα: «Ακολουθώντας τα βήματα του Σπέρα και των μεταλλωρύχων εργατών». Το απόγευμα έγινε τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων και αναπαράσταση της μάχης των μεταλλωρύχων εργατών του 1916 με τη χωροφυλακή.

Η Σέριφος τίμησε τους πεσόντες του 1916 στη μάχη για το οκτάωροΑκολούθησε εκδήλωση στην οποία έγιναν ομιλίες για τον αείμνηστο ερευνητή που πρόσφερε πάρα πολλά στη Σέριφο, ειδικά στο θέμα της απεργίας του 1916, Κώστα Αποστολίδη και έγινε απονομή τιμητικής πλακέτας στη σύντροφο του Κ. Αποστολίδη, Κατερίνα Χαιρέτη. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Θεοδώρου Γεωργίου Λιβανίου με τίτλο «Μαρτυρίες Μεταλλωρύχων Εργατών».

Ρεπορτάζ & φωτο: Νάσος Μπράτσος

Σχετικές ειδήσεις:

21η Αυγούστου 1916: H αιματηρή απεργία στη Σέριφο και η πρώτη εφαρμογή του οχτάωρου στην Ελλάδα

Σέριφος: Eκδηλώσεις Πολιτισμού & Ιστορικής Μνήμης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος