Η. Μόσιαλος: Βρισκόμαστε ακόμη σε φάση ελεγχόμενης διασποράς (video)

“Βρισκόμαστε ακόμη σε φάση ελεγχόμενης διασποράς, όπως έχει τονίσει κατ’επανάληψη και ο κ. Τσιόδρας που κάνει την ανάλυση των δεδομένων σε καθημερινή βάση”, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για θέματα κορονοϊού, Ηλίας Μόσιαλος συμπληρώνοντας πως, αν δούμε συγκριτικά με άλλες χώρες «αυτήν τη στιγμή πάμε πολύ καλά».

«Βέβαια όλο αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα με επιμονή και μεγάλη πειθαρχία», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας ότι αυτό «δεν είναι κάτι πάρα πολύ εύκολο σε μια μεσογειακή χώρα όπως τη δική μας όπου έχει πάρα πολύ καλό κλίμα και ζούμε μέσα στα κοινωνικά δίκτυα».

Στην ερώτηση αν πρέπει να περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, ο κ. Μόσιαλος απάντησε ότι «προφανώς» και πρέπει να περιμένουμε. «Το βλέπουμε σε όλες τις χώρες, είναι ακόμη σε εξέλιξη η πανδημία, δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα σταματήσουν τα κρούσματα τις επόμενες μέρες» σχολίασε και τόνισε ότι αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι τι δημογραφική κατανομή θα έχουμε στα κρούσματα.

Σε ερώτηση για το πόσους αναπνευστήρες έχουμε και πόσους χρειαζόμαστε, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι ο στόχος είναι να έχουμε όσο δυνατόν περισσότερους γίνεται και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να προμηθευτεί αναπνευστήρες από τη διεθνή αγορά σε μια περίοδο που υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Ιταλίας η οποία έχει ζητήσει από τους Κινέζους 10.000 αναπνευστήρες.

“Ο στόχος είναι τον επόμενο μήνα να υπερβούμε τους 1000 αναπνευστήρες στη χώρας μας, και είμαστε κοντά”, τόνισε, “αλλά σίγουρα δεν έχουμε ένα σύστημα το οποίο είναι τόσο καλά χρηματοδοτημένο και τόσο καλά αναπτυγμένο όπως σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, κυρίως, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουμε σε τρομακτική πίεση».

“Η λογική ήταν, αν σε κάθε φάση της πανδημίας μπορεί να χρειαστεί να έχουμε 200, 300, 400, ακόμη και 500 στους αναπνευστήρες, θα αντέξουμε. Να μην φτάσουμε όμως να έχουμε φαινόμενα Ιταλίας ή Ισπανίας που θα χρειαστεί να έχουμε δύο και τρεις χιλιάδες συμπατριώτες μας στους αναπνευστήρες. Γιατί τότε δεν θα υπάρχουν αναπνευστήρες και θα θρηνήσουμε αδικαιολόγητους θανάτους. Και ελπίζω να μην συμβεί αυτό γιατί ξεκινήσαμε καλά” είπε ο κ. Μόσιαλος και πρόσθεσε: “Θα αυξάνονται τα κρούσματα, δυστυχώς θα έχουμε και αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων, θα έχουμε και θανάτους, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν θα έχουμε, βλέπουμε ότι αυξάνονται, αλλά σε επίπεδο που θα είναι καλύτερα από άλλες χώρες, αυτός είναι ο στόχος. Άρα να περάσουμε τη φάση της μπόρας με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες”.

Απαντώντας στην ερώτηση για το πότε θα τελειώσει «αυτός ο πόλεμος» και το πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να γυρίσουμε στις δουλειές μας και να γυρίσουν τα παιδιά στα σχολεία, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι δεν ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό.

«Θα δούμε πώς θα πετύχουμε την εξομάλυνση του πρώτου κύματος της λοίμωξης και από εκεί και πέρα θα αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση της καταστολής – τώρα είναι η φάση του μετριασμού – όπου θα προσπαθήσουμε σταδιακά κάποιοι από εμάς να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρει μπροστά η οικονομία. Το πότε θα γίνει αυτό θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των μέτρων αλλά και από τη δυνατότητά μας να κάνουμε πολλά διαγνωστικά τεστ, κάτι που σε μερικούς μήνες πιστεύω πως θα έχουμε», σημείωσε.

“Τα μέτρα φυσικής απόστασης όμως θα συνεχίσουμε να τα έχουμε και μετά, δεν θα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Όταν επιστρέψουμε στη δουλειά πάλι θα πρέπει να κρατούμε αποστάσεις, τα μέτρα υγιεινής… Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτά τα μέτρα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το συνηθίσουμε αυτό, μέχρι να βγει το εμβόλιο”, τόνισε.

Απαντώντας τέλος για το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτοιμο σε 12-18 μήνες.

«Αν γίνει νωρίτερα θα είναι κάτι εξαιρετικά θετικό. Θα εκπλαγούμε αν γίνει νωρίτερα. Συνήθως παίρνει δεκαετία για να βγει. Αλλά τώρα μιλάμε για 12-18 μήνες, είναι εκπληκτικά μικροί χρόνοι. Αν τα καταφέρουν οι επιστήμονες νωρίτερα, θα είναι ένα επιστημονικό θαύμα ή μια μεγάλη τύχη».

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος